Љиг – Лука Филиповић, петогодишњи дечак из Љига, још као новоронђече био је под будним оком јавности и око њега су севали блицеви. Рођен као једна од најкрупнијих српских беба у последњих неколико деценија, са својих 5.900 грама и 64 центиметра дужине заиста је био беба џин.

Мајка Марија породила се тада на царски рез, и каже да је и прва њена беба била крупнија, али да их је овај делија све изненадио. Данас је Лука живахни петогодишњак и због тога што је рођен као веома крупан није имао никаквих проблема.

„Прво дете на рођењу је било тешко око четири килограма и сви су говорили да је крупније, али кад је Лука дошао на свет сви су остали без речи. Није имао никаквих здравстевних проблема, што је најважније у тим ситуацијама. Доктори кажу да су често проблемтачинија крупнија новборонђенчад од оних која су рођена као изразито ситни“, каже за РИНУ Марија.

Занимљиво је било што су Луки све ствари које су му родитељи и родбина купили како би се припремили за новог члана породице, биле мале. Носио је гардеробицу неколико бројева већу од својих вршњака.

„Питали смо се како ће одрастати касније, пошто осим што је био поприлично тежак имао је и висину од чак 64 центиметра. Кад су ми га донели први пут нисам имала осећај да је у питању тек рођена беба, пошто је он био много крупнији. Сада са својих непуних пет година он има око 27 килограма и виши је од својих вршњака, али се не види претерана разлика“, рекла је Марија.

Лука обожава да се вози бицкл и ролере, а његова мајка каже да је поприлично спретан, брзо савладава све препреке и да нема речи о тромости о којој се често говори кад су у питању крупније бебе и малишани.

ТопПрес/ РИНА