Ћуприја – Кад су одлучили да на површини од пет хектара посаде шљивик, Богдановићи из села Иванковац код Ћуприје одмах су знали да воћке не желе третирати хемијом, већ се искључиво бавити органском производњом. Управо због тога осмислили су несвакидашње средство за прскање стабала и лишћа, које је потпуно прриродно и садржи два састојка – бели лук и коприву.

– Рецепт сам преузео од свог деде, па се ово третирање може назвати и традиционалним. Коприва и лук се потопе у млаку воду, касније иду на мешање да пусте екстрате, арому, а касније све то заједно иде у атомизер, па се после са том смесом свакодневно прска воћњак и заиста је делотворно против бројних болести и штеточина“, рекао је за РИНУ Ненада Бгдановић.

Овакво третиране, шљиве на имању у селу Иванковац рађају као из воде, а домаћин их све користи како би направио одличну домаћу, еколошку ракију. Више од пола живота Ненад је провео у Швајцарској и добро је схватио шта значи кад се у свету помене српска шљивовица.

– Србија се у свету препознаје по том пићу. То је прави бренд наше земље у свету. Имам за циљ да направим озбиљну дестилерију, а ракија од еколошки добијених шљива може бити само најбољег квалитета. Следеће године проширују се засади, додао је Ненад.

Поред традиционалног прављења ракије, Ненад се опробао у још једној дисциплини. Једини је произвођак домаћег вињака, што је и потврдио бројним наградама.

– Ми прерадимо вино од домаћих посебних сорти, које морају да одлеже минимум пет година. Што дуже проведе у бурету то је боље по вино, касније иде у додатну прераду где се разблажује и иде кроз дестилациони апарат. Када се то одради поново се враћа у храстова бурад на мировање – закључио је он.

ТопПрес/ РИНА