Чачак – Овчарско – кабларска клисура деценијама је било запостављано подручје, и без значајнијих улагања у последњих 60 година.Влада Србије и међуресорна Владина радна група за уређење и развој Овчарско-кабларске клисуре, на чијем челу је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, финансира и спроводи низ пројеката из домена инфраструктуре, туризма и екологије како би ово подручје постало природна оаза за туристе свих профила – авантуристичког, здравственог и духовног.

„Пројекти који крећу са реализацијом током јуна месеца, укључују: Капије добродошлице, видиковац Каблар Скywалк, стиже нам први домаћи еколошки тримаран, завршетак пројектовања измуљавања језера Међувршје преко билатералног споразума са Мађарском; завршетак пројектовања изградње Рехабилитационог центра у Овчар бањи, водовода и канализације у Овчар бањи; уређење приобаља од пристаништа ка брани Међувршје; изградња паркинга на језеру Међувршје, наставак изградње пута од Овчар бање до Каблара, саобраћајница и мост у општини Лучане, и многи други”, наводи се у саопшењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

У претходном периоду реализовано је низ пројеката на овом подручју, као што су:

1. Амфитеатар, трг и парк Овчар бање
2. Пристаниште на језеру Међувршје;
3. Реконструкција железничке станице Овчар бања;
4. Реконструкција приступне саобраћајнице ка врху Каблара са два паркинга – 6 км са два паркинг места;
5. Чишћење траве и трске на језеру Међувршје – извучено преко 600 тона разног отпада,
6. Природњачки центар у Овчар бањи (постао главна станица школама и академцима из природних наука);
7. Паркинг манастира Благовештење у Овчар бањи, и започета припрема и пројектовање многих других пројеката, с обзиром да постоји много нагомиланих проблема које фазно али најбрже могуће решавамо.

Житељи Овчар бање, као и љубитељи Овчара и Каблара, могу да доживе све промене и у што већем броју обилазе и уживају у најпознатијим локалитетима. Како се наводи већ су се појавили повратници из иностранства који виде нову шансу за живот и рад у свом крају, отварањем нових малих предузећа, развојем сеоског туризма, одржавањем разних спортско-културних манифестација, итд.

„Овчар бања и клисура су током летње сезоне 2022. постали епицентар дешавања, конкурентних осталим развијеним туристичким дестинацијама у Србији, са оригиналном и неистраженом понудом, љубазним домаћинима и правом мером модерно-традиционалног стила”, истиче се у саопштењу.

Такође, из кабинета позивају све суграђане да учествују у даљем развоју ОКК, отварањем пољопривредних газдинстава, етно села, производњом чувених производа са Каблара и Овчара, да искористе моменат улагања државе, да се врате у свој крај и да ту граде будућност.

ТопПрес/ ГЗС