Младеновац – Са првим хладним данима српски домаћини већ размишљају како да загреју стомак. Залихе љуте шљивовице већ су направљене у септембру, а у новембру товљеници иду на клање, потпаљују се ватре на којима се спрема јединствен српски деликатес, за који чак ни не постоји превод на светске језике. Чварци доминирају скоро на свим славским трпезама, а ове бомбоне од свиње многима су омиљени избор за доручак, ручак, вечеру..

„Крајем новембра месеца код мене у дворишту права је журка, јер цела кућа спрема само једно, српски чварак. Добра припрема,подразумева да буде добра свињска сланина, која у себи има доста меса. Када се она исече и стави у врео казан, ту се топи од сат ипо до два и касније претвара у мелем за очи и стомак. Чварци се потом добро исцеде под пресом, они постају суви без калорија и глутена. То је чист протеин, здрав у свако доба године“, казао је за РИНУ, Драган Мосић из села Пружатовац код Младеновца.

Драган Мосић, фото: РИНА

Мајстори за овај масан специјалитет кажу да постоји три врсте чварака. Онај сељачки, крупни, пун масти, дуван-чварци, који су скроз суви, али и они средњи, не тако масни као сељачки. Лекари врло често саветују да не би требало претеривати кад је њихово конзумирање у питању, али врло често се наш народ оглушује о њихове добронамерне савете.

„Не плашимо се за притисак. У селу висок притисак можете добити само ако једете а ништа не радите. У граду доста људи је тако навикло да живи, али код нас то не може да се деси. На селу нема господина већ само радници, који излазе у поље рано ујутру, а кући се враћају када се смркне, а за то му је потребна снака коју чварак даје“, изјавио је кроз осмех Драган.

Вешти мајстори открили тајну припреме добрих чварака, фото: РИНА

Чварци – нови српски бренд на иностраном тржишту

Потврда да се чварци најбоље праве баш у Србији стигла је пре неколико година из Интернационалног института за укус и квалитет из Брисела. Наши чварци тада су стигли у престоницу Европе, прошли црвеним тепихом и победели у елитном друштву произвођача хране из целог света. Мишленове звездице за квалитет добила је једна домаћа компанија из Младеновца, а од тада њен власник Грегор Губеринић носи незваничну титулу „српског краља чварака“.

Грегор Губеринић, фото: РИНА

„То је била одлична полазна тачка да српски чварци крену пут Европе, и да се нађу на иностраним трпезама. У њиховом прављењу користи се само једна сировина – сланина. Са бута, плећки и леђа и нема никаквог отпада. Наш домаћи чварак смо исцедили, претворили га да буде хрскав, и у себи носи већи проценат протеина. Временом смо увели одређене новине, направили љуте чварке. Њима су додати паприка, бибер и бели лук. Циљ нам је да се користи као грицкалица, попут кикирија“, каже Губеринић.

ТопПрес/ РИНА

Почиње сезона кад на трпезама доминирају „бомбоне од свиње“, фото: РИНА