Топола – Натпросечно топла јесен и први део зиме довели су до тога да се код појединих биљних врста раније  покрене вегетација него што је то предвиђено. Тако су се првих дана Нове године забелеле висибабе уместо снега а у селу Шаторња код Тополе ових дана је забележена до сада не виђена појава. Наиме, кајсија је припремила пупољке као да је рано пролеће а не дубока зима.

„Имам у близини дворишта једно стабло кајсије и увек пратим почетак цветања. Иако из године у годину имамо све топлије зиме, никада се није десило да се овако рано припреми за цветање, само што се нису отворили пупољци. Овако нешто се по природи ове биљке дешава у пролеће и ако порани са цветањем дође до оштећења услед позних пролећних мразева, а шта ће тек сада бити не смем ни да мислим, углавном страхујем не само за ово воће већ уопште за пољопривреду“, каже за ТопПрес Драган Новаковић.

Иначе, кајсија цвета раније од свих других воћака па често због касних пролећних мразева у цветању или након оплодње измрзну цветови или тек заметнути плодови.

ТопПрес

Фото: ТопПрес