Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
  • Почетна
  • Вести
  • Овако се прославља Бадњи дан, кувана ракија и вино су обавезни
Вести

Овако се прославља Бадњи дан, кувана ракија и вино су обавезни

28

Топола – Бадњи дан почиње пре свитања када домаћин одлази у шуму да одсече  бадњак. Бадњак је храстово дрво које се увече уноси у кућу.

Сеча бадњака пре свитања, фото: ТопПрес

“Рано пре свитања пуцњем из пушке објављујемо полазак у шуму по бадњак. Бира се млад прав церић или храст, када се одабере дрво домаћин се окреће ка истоку, три пута се прекрсти помене Бога, своју славу и сутрашњи празник, узима секиру и сече бадњак. Вином се прелије бадњак а први ивер понесемо кући и ставља се поред сира и кајмака. Кад се бадњак донесе наслони се испред улазних врата куће и ту стоји до вечери када се уз сламу уноси у кућу. Данас печемо прасе које смо јуче припремили тзв. печеница. Жене су у кући и припремају посну трпезу али и храну за сутрашњи велики празник”, казао је за ТопПрес Жељко Ђорђевић из села Липовац.

Домаћини носе бадњак до својих домова, фото: ТопПрес

Паљење бадњака поред цркве традиционалан је обичај који се већ дуги низ година задржао у селу Војковци. Поред ватре организам загрева и кувана ракија.

“Доста је хладно и снег не престаје да пада али ми чувамо нашу веру и обичаје. Дан завршавамо паљењем бадњака испред цркве Светог Саве у селу Војковци где се сакупе и мештани околних села. Врућа ракија је неопходна то је наше традиционално пиће”, поручују Војковчани.

Паљење бадњака у селу Војковци, фото: ТопПрес

Бадње вече је прослављено и у селу Белосавци испред цркве, паљењем бадњака и уз ватромет. Окупљене мештане је грејало кувано вино и ракија. Најмлађима су подељени пакетићи које је обезбедила трговина Симић.

Ватромет поред цркве у селу Белосавци, фото: ТопПрес
Паљење бадњака и пакетићи за најмлађе вернике, фото: ТопПрес

ТопПрес

 

 

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup