Топола – Бадњи дан почиње пре свитања када домаћин одлази у шуму да одсече  бадњак. Бадњак је храстово дрво које се увече уноси у кућу.

Сеча бадњака пре свитања, фото: ТопПрес

„Рано пре свитања пуцњем из пушке објављујемо полазак у шуму по бадњак. Бира се млад прав церић или храст, када се одабере дрво домаћин се окреће ка истоку, три пута се прекрсти помене Бога, своју славу и сутрашњи празник, узима секиру и сече бадњак. Вином се прелије бадњак а први ивер понесемо кући и ставља се поред сира и кајмака. Кад се бадњак донесе наслони се испред улазних врата куће и ту стоји до вечери када се уз сламу уноси у кућу. Данас печемо прасе које смо јуче припремили тзв. печеница. Жене су у кући и припремају посну трпезу али и храну за сутрашњи велики празник“, казао је за ТопПрес Жељко Ђорђевић из села Липовац.

Домаћини носе бадњак до својих домова, фото: ТопПрес

Паљење бадњака поред цркве традиционалан је обичај који се већ дуги низ година задржао у селу Војковци. Поред ватре организам загрева и кувана ракија.

„Доста је хладно и снег не престаје да пада али ми чувамо нашу веру и обичаје. Дан завршавамо паљењем бадњака испред цркве Светог Саве у селу Војковци где се сакупе и мештани околних села. Врућа ракија је неопходна то је наше традиционално пиће“, поручују Војковчани.

Паљење бадњака у селу Војковци, фото: ТопПрес

Бадње вече је прослављено и у селу Белосавци испред цркве, паљењем бадњака и уз ватромет. Окупљене мештане је грејало кувано вино и ракија. Најмлађима су подељени пакетићи које је обезбедила трговина Симић.

Ватромет поред цркве у селу Белосавци, фото: ТопПрес
Паљење бадњака и пакетићи за најмлађе вернике, фото: ТопПрес

ТопПрес