Овде ће бити највећа љуљашка у Европи: Раде Храм је прво сахрањивао Краљевчане, а онда одлучио да их љуља

Овде ће бити највећа љуљашка у Европи: Раде Храм је прво сахрањивао Краљевчане, а онда одлучио да их љуља

Краљево – На петом километру од Краљева, у селу Дракчићи живи раде Раде Јоксимовић кога мештани знају по надимку Раде Храм . Овај Краљевчанин који је у читавој Европи познат као погребар, одлучио је да свом крају поклони споменик, али не у виду мермера већ љуљашке која ће по димензијама и габариту бити највећа у овом делу Европе.

“ Ради се о грађевини која ће бити 18 метара висине,са два љуљајућа седишта, а амплитуда љуљања биће 18 метара у једном правцу што значи да ко се заљуља једном летеће 36 метара тамо овамо. Желим да љуљашку подарим селу за литије, прве Тројице које се ускоро обележавају, 20. јуна, каже Раде за агенцију РИНА.

Раде Храм прво сахрањивао Краљевчане, фото: РИНА

Он додаје да је љуљашка спремна за монтажу, а само за темеље отишло је осам кубика армираног бетона, и више од две тоне челичне конструкције.

“ Сличну љуљашку имао сам прилике да видим само у Кини, у Европи оваквих нема. Све сам конструисао сам, прво у својој глави и верујем да сам коначно ближи циљу да омладини и онима који ће се тек рађати оставим нешто трајно, јер није посао у умирању, већ у рађању“, поручује овај погребар.

ТопПрес/ РИНА

KOMENTARI