Под стрним житима у Шумадији је око 30.000 хектара, а без обзира на сушни период, није дошло до топлотног удара, па се усеви налазе у фазама од преласка из млечне у воштану зрелост, до скоро пуне зрелости.
Високе температуре утицале су на скраћење вегетационог периода па ће жетва јечма, који је достигао пуну технолошку зрелост, почети већ овог викенда.
У Шумадији је под пшеницом око 20.000 ха, а до жетве, која ће почети око 20.јуна, проблем може настати ових дана код сорти које су достигле воштану зрелост, јер ако се наставе температуре као претходних дана, преко 30 степени, са сувим ветром, зрно може постати штуро, а тиме се умањују и принос и квалитет, истиче стручни сарадник у ПССС Крагујевац Добривоје Поповић.
ТопПрес/ Извор: РТВ Шумадија