Ове године предузетништву подршка од 2,5 милијарди динара

Ове године предузетништву подршка од 2,5 милијарди динара

Министарство привреде је ове године одвојило 2,5 милијарди динара за програме подршке предузетништву, изјавила је Александра Вучетић на седници Парламента привредника ПКС и ПКБ на којој су представљени отворени позиви и програми подршке привреди.

Према њеним речима ова средства су намењена почетницима у пословању, женама предузетницама и младима као и даљем развоју микро, малих и средњих предузећа.

Додала је да се ове године очекује 1.050 захтева, те најавила да ће бити реализована и инвестициона линија за предузетнике која ће се финансирати из средстава Европске инвестиционе банке, а спроводиће се преко Фонда за развој.

Навела је да је први програм подршка малим предузећима за набавку опреме и за који укупно расположива бесповратна средства из буџета износе 1,9 милијарди динара уз додатна средства из предприступних фондова ЕУ у вредности од 10 милиона евра.

Очекује се да ће позив за овај програм бити отворен крајем марта или почетком априла а ново је то што ће корисници ових средстава бити ослобођени плаћања пдв-а и царине за набављену опрему.

Други програм је за подстицање предузетништва кроз развојне програме, а за који је одвојено 350 милиона динара, где се део средстава даје бесповратно из буџета а део из кредита Фонда за развој.

Трећи је намењен почетницима у пословању, који успешно постоји од 2016. године и за њега је опредељено 150 милиона динара бесповратних средстава из буџета.

Четврти програм подршке намењен је женама предузетницама и младима до 35 година старости за који је намењено 100 милиона динара у виду грантова, а преостали износ инвестиционог улагања фирми, као и код осталих програма финансираће се из кредита Фонда.

Код програма намењених женама један од услова је да жена оснивач и законски заступник а у фирми која има више власника, већински удео, дакле минимум 51 одсто, мора бити у власништву једне или више жена.

Када је реч о младима услов је да оснивач и законски заступник буде физичко лице до 35 година старости а у фирмама а у фирмама са више власника, већински удео мора бити у власништву једног или више физичких лица старости до 35 година.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI