Министарство привреде је ове године одвојило 2,5 милијарди динара за програме подршке предузетништву, изјавила је Александра Вучетић на седници Парламента привредника ПКС и ПКБ на којој су представљени отворени позиви и програми подршке привреди.

Према њеним речима ова средства су намењена почетницима у пословању, женама предузетницама и младима као и даљем развоју микро, малих и средњих предузећа.

Додала је да се ове године очекује 1.050 захтева, те најавила да ће бити реализована и инвестициона линија за предузетнике која ће се финансирати из средстава Европске инвестиционе банке, а спроводиће се преко Фонда за развој.

Навела је да је први програм подршка малим предузећима за набавку опреме и за који укупно расположива бесповратна средства из буџета износе 1,9 милијарди динара уз додатна средства из предприступних фондова ЕУ у вредности од 10 милиона евра.

Очекује се да ће позив за овај програм бити отворен крајем марта или почетком априла а ново је то што ће корисници ових средстава бити ослобођени плаћања пдв-а и царине за набављену опрему.

Други програм је за подстицање предузетништва кроз развојне програме, а за који је одвојено 350 милиона динара, где се део средстава даје бесповратно из буџета а део из кредита Фонда за развој.

Трећи је намењен почетницима у пословању, који успешно постоји од 2016. године и за њега је опредељено 150 милиона динара бесповратних средстава из буџета.

Четврти програм подршке намењен је женама предузетницама и младима до 35 година старости за који је намењено 100 милиона динара у виду грантова, а преостали износ инвестиционог улагања фирми, као и код осталих програма финансираће се из кредита Фонда.

Код програма намењених женама један од услова је да жена оснивач и законски заступник а у фирми која има више власника, већински удео, дакле минимум 51 одсто, мора бити у власништву једне или више жена.

Када је реч о младима услов је да оснивач и законски заступник буде физичко лице до 35 година старости а у фирмама а у фирмама са више власника, већински удео мора бити у власништву једног или више физичких лица старости до 35 година.

ТопПрес/ Извор: Танјуг