Горњи Милановац – Када је купио од своје стрине кућу у селу Грабовица надомак Горњег Милановца желећи да се бави сеоским туризмом Иван Ивановић ни у сну није могао слутити какво богато наслеђе уз њу добија, јер је управо из те куће поникао и каријеру започео Mиливоје Ивановић, чувено име у свету класичне музике.

– Када је се моја рођака преселила у Београд, није имала више потребу за овом кућом јер ју је подсећало на неке лоше успомене. Ја са преузео на себе да купим цело имање и да га обновим – прича Иван за агенцију РИНА.

Иако се о Миливоју сада мало зна, за живота је био веома познат. Из родног села отишао је на студије виолине у Београд, а касније је и дипломирао је на Музичкој академији.

– Мој стриц је постао професор и у то време писао је ноте намењене за децу и био једини у читавој Југославији, где је имао и своју издавачку кућу. Касније је постао диригент Симфонијског оркестра Радио Београда као и професор Музичке школе у Земуну, додаје Иван.

Фото: РИНА

Као истакнути уметник он је славу своје родне Грабовице проносио не само у Југославији већ и читавом свету. Његов божанствени глас се надалеко чуо па су га ангажовали како би рекламирао чувене италијанске шпагете.

– Он је дириговао у Миланској скали и једне прилике тражили су да он лично рекламира те шпагете и послали су хеликоптер по њега овде у Грабовицу, како би само на неколико сати отишао у Италију, рекао пар речи за тај производ и вратили га назад – додао је Ивановић.

Посебан кутак куће, посвећен је његовом лику и делу, успесима који као магнет више од једне деценије привлаче туристе у кућу овог славног певача.

– Ми то нисмо схватили да, колики је он великан био, јер су се овде код нас углавном слушала хармоника и играло коло, док једног дана није умро. Касније смо спознали сву његову величину и које је он неслућене висине досегао – закључује Иван.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА