Чачак – Некада је свака кућа имала фрулу и свог свирача, а умилни звуци будили су емоције. Данас је све мање младих који се одлучују да свирају овај инструмент, али у срцу Шумадије у селу Мрчајевци основци се труде да сачувају традицију. Из једне учионице скоро свакодневно се чују умилни звуци, а мали фрулаши са поносом уче српке народне песме.

„Научили смо многе песме, почев од Ој Мораво, На крај села жута кућа, Лепе ли су нано Гружанке девојке и још много народних лепих песама. Много нам се свиђа што похађамо радионицу, јер може доста тога лепог и корисног да научимо, о историји нашег народа и музици“, казали су ученици за РИНУ.

Фото: РИНА

Идеја да намјлађи науче свирати фрулу потекла је захваљујући Друштву за негу народне традиције Етнос из Чачка, а главни циљ јесте промоција овог инструмента и српске народне традиције.

„Данас деца слабо познају народну традицију и због тога смо ми ту да им на најбољи начин на који можемо то приближимо. Покушавамо да им дочарамо сву лепоту фруле, важност да тај инструмент не сме да се изгуби. Ако је потребно ићи од врата до врата, како би их научили правим вредностима. И због тога у оваквим радионицама, где деца интерактивно уче а не по нотама као код других, они се мотивишу за нешто даље“, изјавио је предавач Зоран Јевтић.

Фото: РИНА

Фрулаштво је јако заступљено у читавој Западној Србији, а круна је свакако Сабор фрулаша који се већ годинама одржава у селу Прислоница поред Чачка. Малишани свирачи већ су представљали Моравички округ на завршној Смотри дечјег народног стваралаштва Србије у Бањевцу, а тако су себи обезбедили позиве да гостују у Новом Саду, Бољевцу и многим другим местима.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА