Ивањица – Мештани ивањичког села Девићи поред свих празника и данашњи дан уписаће у свој календар црвеним словима. Након неколико деценија великих мука осам километара асфалта стигло је у њихов место. То можда и није дуга деоница, али њима значи живот. Реконструкцију пута лично је наредио председник Александар Вучић, јер да није било његовог налога још увек би ови планинци ходали по блату. Данас је први човек државе свечано отворио овај пут и том приликом добио несвакидшњи поклон од мештанке Љубице Благојевић која је две године пелела вунени прслук са његовим иницијалима и грбом Србије, али имала је поклоне и за министре у Влади.

„Кажу да ће тешка зима зато сам сваком министру исплела по једне вунене чарапе, то ће најбоље да их загреје“, каже уз осмех Љубица за РИНУ и додаје да је у председников прлсук уложено пуно труда, љубави и материјала, али да је то њихов начин да му се захвале за све што је за њих учинио.

Фото: РИНА

„Почела сам га плести када је председник наредио да нам се уради пут за Девиће који је био у страшном стању. Са задовољством сам га радила и надам се да ћу успети да му га уручим. То је у знак захвалности што је био човек пре свега према нама планинцима на које је мало ко обраћао пажњу“, рекла је Љубица.
Водила је рачуна, како каже, о сваком детаљу зато је плетње и потрајало тако дуго. Поклон јесте симболичан, али је доказ да људи никад неће заборавити велику ствар која је након толико година урађена за њихов крај.

 

„Начињен је од вуне коју је ошишала са свог стада и право је уметничко дело. На леђима је разним бојама рудица мајсторским рукама извезен велики национални грб Србије, двоглави орао са круном, верно као на најотменијим таписеријама, а исти ваз, мање величине, украшава леви ревер овог ручно израђеног одевног предмета. ”, казала је вредна планинка.

Фото: РИНА

Ова подголисјка села иако сурова и даље се једна од најживљих у Западној Србији. Школе имају чак око 150 ученика, а све је више младих који се одлучују да остану. Док пут није био урађен возачи у аутобусу носили су крамп да поравнају пут где запне да пређу, док су добављачи масовно отказивали снабдевање основним намирницама овај крај.

„Хвала на дивном гесту мештанбима овог краја и поклону који сам добио од госпође Љубице. Овако ће зима за нијансу бити топлија, а ја ћу овај прелепи прслук сигурно носити и грејати се целе зиме“, рекао је Вучић.

Он је пориликом посете Ивањици изјавио да многи нису веровали да ће пут урађен, али вишедецињски сан мештана ипак је остварен.
“ У протеклом периоду урадили смо више локалних путева и аутопутева него у периоду од 1979. године до 2019. године. У Ивањицу се није улагало 50 година. Важно је оно што можемо да урадимо за народ, за наше људе, за ове вредне људе ивањичког краја. Овде има доста младих људи, школа у којој сада има 100 ђака, следећи пут када додјем очекујем да ће их бити више, па да онда проширујемо школу“, закључио је Вучић.

 

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА