Ово је прва општина у Србији која ће бити без дивљих депонија: Велики еколошки пројекти реализује се у Горњем Милановцу

Ово је прва општина у Србији која ће бити без дивљих депонија: Велики еколошки пројекти реализује се у Горњем Милановцу

Горњи Милановац – Великим мукама мештана села која се налазе на територији Горњи Милановац коначно се ближи крај, јер се почело са градњом канализационе мреже на девет локација у дужини од 15 километара. Ова инвестиција вредна три милиона евра побољшаће живот грађана и поправити стање животне средине.

„У плану је да се у наредних годину дана канализациона мрежа заврши, чиме ће ова општина бити покривености 80 посто што је европски стандард чему ми тежимо. То је уједно и предуслов за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода у овој општини. У претходном периоду били смо предани прегледавању свих тих доспелих пројеката, где је Горњи Милановац изборио да од девет општина почну радови уоправо овде и што се тиче документације био најспремнији. За неколико месеци крећемо још у осам места у Србији изгрању комуналне инфраструктуре и фабрике за пречишћавање отпадних вода“, истакла је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

То није једини еколошки пројекат на територији општине Горњи Милановац, јер се сарадњи са Министарсвом екологије и заштите животне средине реализује још три која су од виталног значаја за милановачку општину, а најважније је свакако уклањање великог броја дивљих депонија.

Фото: РИНА

„Добили смо око 300 стотине посуда за за одлагање смећа што је нама јако значајна јер имамо 62 месне заједнице које покривамо и морам да се похвалим да смо једна од ретких општина која купи смеће са територије целе општине и сеоског подручја иако је оштина јако разуђена. Такође пројекат који је у току јесте чишћење дивљих депонија коју реализујемо из помоћ Канцеларија за јавна улагања, ми смо 2017 године израдили катастар сметлишта у нашој општини и тада их је било 315, од тог броја данас их је остало свега 28 највећих да се очисте захваљујући ресорном министарству и на томе нећемо стати већ ћемо све учинити да се дивље депоније поново не врате и то ћемо ригорозно кажњавати чак и постављати клопка камере. Трећи кључан пројекат је и изградња канализационе мреже, у коју ће бити уложено преко 400 милиона динарам тако да ће сва наша највећа села добити канализацију коју не би смо могли да реализујемо без помоћи Владе Републике Србије“, Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

ТопПрес/ РИНА

Фото: РИНА

KOMENTARI