Иако смо календарски закорачили у пролеће и сунчани дани су нас измамили у природу зима се поново вратила и то оштрија него што је ове године била. Променљиво време за овај период године многи приписују Баба Марти и веровању које је о њој настало, а за овакво време на почетку априла старији кажу да су то „Баба Мартине хуке“.

Фото: ТопПрес

Име Баба Марта настало је по месецу марту, односно римском богу рата – Марсу. Она је оштра и окрутна по њему, а топла и раздрагана по пролећу које најављује.  Легенда каже да је Баба Марта некада стално била мила и драга старица. Ипак, једног дана краљ Нума Помпилије решио је да марту одузме прво место у календару додавши испред још јануар и фебруар. Ово је толико наљутило „прву даму календара“ да је од тог доба постала ћудљива и хировита.

Према народном веровању, Баба Марта је оличење пролећа, поновног рађања, нових жеља и неопходности склада у природи и животу људи. Када тога нема, она на земљу пошаље снег да опомене људе да треба да припазе на понашање. За Бабу Марту  карактеристичне су и „Бабине хуке“ (Бабини укови). То је период краја марта и почетка априла када изненада и мимо реда задувају хладни ветрови (хуке) и напада суснежица која прави „лапавицу“ – течно блато са снегом по тлу.

Фото: ТопПрес

Према  народном веровању ако је април леп биће ружан мај,  ако је април влажан, онда је ваљан. Априлска киша је благослов док је  мајска  још боља. Такође се каже да ако је април у киши, мај је у цвету, док ће јун бити сув ако је април мокар.  Ведре ноћи у априлу опаке су и воћу и вину, а после   априлске грмљавине више мраза нема. Што је април тиши и лепши, то је мај љући и беснији.

ТопПрес

Фото: ТопПрес