На конференцији АгроРоцкс 2023. проглашени су победници РуралФото – конкурса за најбоље руралне фотографије у 2023. години, те је представљена изложба најбољих радова у Центру за посјетитеље Тврђа у Осијеку.

На конкурс је номиновано више од 1.200 фотографија учесника из три државе – Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине. Био је ово јединствен фото конкурс са потпуно јавном и транспарентном процедуром. Све номиноване фотографије аутори су постављали на друштвену мрежу КЛУБ, а најбоље су, за сваку од четири категорије – производња, село, животиње и природа, изабрали сами, између себе, каже се између осталог у саопштењу за медије.

Стручна комисија, састављена од представника медија, научне заједнице, фотографа, дизајнера и комуникационих стручњака, претходно је одабрала десет најбољих фотографија у свакој од категорија.

У категорији #природа победу је однела фотографија уљане репице аутора Жељка Цара из Ђурђевца (ХР) с просечном оценом 6.99.
„Простране ливаде и поља можда су најлепша у пролеће. Тада природа блиста у различитим бојама, а обрађена поља сведоче о марљивим пољопривредницима“, речи су којима је фотографију описао Жељко при номинацији.

Занимљиво је како су #животиње однеле просечно највише оцене, а најбоља од њих јесте она која осликава силуете крда јелена у магловитој ноћи барањских шума које је забележила Анкица Урсић Молнар из Барање (ХР), која се на свом газдинству бави овчарством. Врло мистичног тона, сјајне композиције и једнако одличног тајминга, јер – љубавни позив јелена је управо у току. Ова је фотографија остварила највећу оцену читавог избора – 7.71!

“Одушевљена сам, ово је први пут у животи да сам добила новчану награду за своју фотографију, а уложила сам више од 100.000 куна у опрему” казала је Анкица Урсић Молнар на додели награда, у склопу конференције АгроРоцкс 2023.

У категорији #село, победу је однела фотографија сеоске идиле са Мокре Горе, где у брдском крајолику испред традиционалних дрвених кућа одмара мачка, док иза ње, наизглед потпуно случајно, пролази најбољи човеков пријатељ, пас. Ову фотографију, коју је публика оценом 7.08, потписује Драго Стојнић из Приједора у суседној Босни и Херцеговини.

“Фотографија је настала у Србији, ја сам из Босне, а прво место освојила је у Хрватској“, рекао је Драго Стојнић и насмејао публику.

И коначно, у категорији #производња најбољи је резултат остварила фотографија производње меда у Лијевче пољу, Милене Ерцег из Градишке (БиХ), која се бави производњом млека, а фотографише из хобија. Учесници су овој динамичној фотографији, са које готово да се чује зујање пчела и осети пчеларева пажња и љубав према њима, дали врло високу оцену, 7.54.
“Ово је сјајна идеја за конкурс, да села и живот у њима прикажемо у лепом светлу” рекла је Милена Ерцег примајући награду.

Сваки од победника освојио је новчану награду у износу од 500 ЕУР и плакету.
Снимак са доделе РуралФото награда на конференцији АгроРоцкс можете погледати овде: https://www.youtube.com/watch?v=p1yzCwj6jnM&t=16691s од 4:28:00.

Партнери РуралФото избора били су Европска комисија, Хрватске шуме д.д. и комоанија Певеx.

ТопПрес