Топола – Берба вишања у општини Топола требало би да почне за пар дана а воћари и откупљивачи се надају да ће цена ове године бити виша него претходне како би бар делимично оправдали уложена средства у годишњу производњу.

„Понавља се иста ситуација из године у годину, произвођачи сами одређују цене мисле да ће то бити то. Хладњачари велики и прерађивачи нису још увек изашли са званичним ценама али према неким мојим сазнањима мислим да ће бити 40 динара друга класа односно 60 динара за прву класу. У другу класу улази и градобитна нештићена вишња, то је за сокове а прва класа иде за искоштичавање и замрзавање, то је роба која иде у извоз.  Род је добар али има проблем који је и  прошле године био,  неједнако је цветала па је неједнако и дозревање тако да они који беру тресачима касније ће кренути са бербом“, рекао је за ТопПрес Мома Васиљевић, воћар из Горње Трнаве који ће и ове године откупљивати вишњу.

Иначе, прошле године цена Облачинске  вишње на откупним местима за прву класу била је 45 динара, док је друга класа коштала 30 динара.

ТопПрес