Прањани – У петак  је у Прањанима почео Четврти Сабор виолиниста Србије. Првог дана саборовања на позорници су гудала укрстили млади виолинисти у две категорије и то, прва група до 12 година и друга од 12-16 година.

У категорији до 12 година по први пут на овом Сабору награда је уручена за најбољег младог виолинисту а победник је Александар Петровић.

Он је истакао да треме није било али су припреме трајале месецима и ово је резултат вредног рада.

За најизворније музицирање у овој категорији награда је припала Миљани Штрбић из Чоке док је награда за најбоље одсвирано коло припала Давиду Ђорђевићу из Беча.

Песму је најбоље одсвирао десетогодишњи Бојан Станојевић из Ваљева.

У категорији од 12 до 16 година Најбоља млада виолинисткиња  је Тина Марјановић из Шапца. Она није први пут на Сабору виолинита, прошле године освојила је  награду  Златна виолина са само 13 година. Тина свира већ седам година и похађа Музичку школу у свом родном граду. Свира влашку, српску и класичну музику. Синоћ се  представила са песмом „Бере цура плав јоргован” и Василијиним колом и Пашона Техничко коло.

„Спремам се дуго, желела сам да дођем овде па шта буде. Има доста добрих такмичара, драго ми је што сам победила али не би жалила и да је неко други победио јер ми је било важно да дођем овде“, рекла је Тина Марјановић.

Њена имењакиња Тина Петровић из Грабовице проглашена је за победницу у категорији Златна виолина Србије.

Oна је дошла из ваљевског села Горња Грабовица има 15. Година а виолину свира од своје 3. године. Тина и јако добро пева, а концерт мајстор је гудачког оркестра Феникс. Ученица је Музичке школе, а на многим такмичењима освајала је златне медаље, трофеје и прва места. Прошле године је постала почасни грађанин града Ваљева у области стваралаштва и постигнућа ученика и студената. Тина је ћерка професора виолине Владана Петровића. Тина је синоћ  свирала песму „Магле, магле” и Паргар коло.

„Tата је спремао за такмичење брата и мене, била је велика конкуренција, доста изврсних музичара, нисам очекивала победу и пресрећна сам“, казала је Тина Петровић.

У овој категорији проглашени су победници и за најизворније музицирање, награда је припала Огњену Бабићу док је најбоље одсвирао песму Дамјан Симић.

Коло је најбоље одсвирао Давид Маринковић.

На синоћњем такмичењу младих виолиниста   наступио је 21 такмичар који се такмичио у свирању кола и песме.

Жири који је оцењивао учеснике био је у саставу:  Мома Станојевић председник жирија, Перица Васић шеф саборског оркестра, Мићо Кујунџић естрадни уметник, Драган Филиповић градитељ виолине и Жељко Арсић шеф оркестра „Панорама“.

ТопПрес/  ГЗС