Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да ће у 2020. години, српска пољопривреда имати раст од преко 5% у односу на 2019. која је била рекордна. Српска малина ове године је све рекорде потукла у погледу извоза, који износи 247 мил УСД, каже Недимовић.

Цео свет је изгледа тек у години, коју испраћамо схватио да је храна злато. Гостујући у Дневнику РТС-а, министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је да је Србија земља пољопривредника, бар 52 или 53% људи су повезани директно или индиректно са пољопривредом.

Извоз малине 247 мил УСД

У првих девет месеци размена између Србије и Турске достигла је 100 мил ЕУР. Заинтересовани су за српску малину.

– Српска малина ове године је све рекорде потукла у погледу извоза, 247 мил УСД, а 130 мил УСД извоза јабука. Имаћемо рекорд, воће и поврће дохватиће милијарду долара извоз у читав свет – каже Недимовић.
Истиче да се упркос пандемији обарају рекорди.

– Воће и поврће друге класе, треће класе да идемо са прехрамбеном индустријом, нове мере Владе Србије за подршку прехрамбеној индустрији од Нове године крећу – рекао је Недимовић.
Пољопривреда је гарант стабилности, али не може да доведе до великог развоја, сматра министар.

Турска рачуна на поновно интензивирање туризма од јуна и јула, када крене вакцинација, они су куповали у Чилеу малину а сада из Србије, без царине. Ићи ћемо са боровницама и другим културама које до сада нисмо имали и да покушамо са још пар десетина милиона евра извоза робе да имамо – рекао је Недимовић.

Улагање од 53 милијарде динара

Недимовић каже да ће у 2020. години, српска пољопривреда имати раст од преко 5% у односу на 2019. која је била рекордна, значајно ће бити учешће пољопривреде у БДП-а, у борби читаве Владе да се обезбеди не велики пад БДП, не већи од 1%, у односу на друге земље где је пад 7, 8 или 10% имају пад БДП-а, то даје гарант Србији да у 2021. можемо ићи искорак напред.
Новац ће се користити за опрему, механизацију, системе за наводњавање, за класичне субвенције по литри млека, за товно и млечно говедарство, ако желите да купите млечну краву добијате 50 одсто поврата од државе.

– Када купите трактор који кошта 15.000 ЕУР, држава вам даје 7.500 ЕУР назад – рекао је он.Шта можете са милион и по динара
Проширена је листа младих пољопривредника, који добијају новац.

– Нова политика, стартапови за младе, било је 5.200 пријава, 4.700 је испунило услове, преко 3.000 је исплаћено – добију милион и по динара гранта, дужни су да обезбеде још 25% својих сопствених средстава и да улажу у пољоприведну производњу – рекао је Недимовић.

Истиче да су првих десет на ранг листи су људи из Медвеђе, Бојника, Куршумлије, сврха мере је да млади остану на селу, у срединама где је кренула миграција становништва по градовима, да се баве пољопривредном – воћарством, повртарством, сточарством.

– Шта могу са милион и по динара да урадим – можете два хектара вишње да подигнете са комплетним системом за наводњавање, да купите 30 до 40 оваца или коза, затим да подигнете добар пластеник и да имате две до три бербе годишње и месечну зараду од 1.000 ЕУР – каже министар пољопривреде.

Стратегија развоја виноградарства

Недимовић указује да је то значајан је ресурс, јер како каже, нисмо 20 до 30 година обраћали пажњу, српско друштво постаје све јаче и тражња за том врстом робе постаје све већа.

Циљ је да сваке године имамо од 700 до 1.000 хектара нових засада, 36 нових винарија биће на простору Србије, од Палића до Жупе Александровачке, па око Неготина.

– Морамо да развијамо винарије и сваке године биће нови позиви у том правцу, а идемо у правцу развоја производње ракије. Имамо робу друге и треће класе која најбоље може за ракију да оде, имали смо ИПАРД конкурс -309 људи је конкурисало за агротуризам, то је 40 до 50 мил ЕУР ће бити пласирано, а вино, ракија, месо, сир ће бити пласирано у агротуризму – рекао је Недимовић.

ТопПрес/ Извор: РТС