Аранђеловац – Први празнични и сунчани дани јануара били су идеална прилика за шетњу по природи. Температуре изнад просека за ово доба године измамиле су у паркове бројне шетаче а неки су бег од свакодневице потражили у планинама. Једна од њих је и Јелена Матић која је празнични одмор искористила да прошета до Букуље али није очекивала да ће шетајући кроз шумовите делове ове прелепе планине пронаћи гљиве у сред зиме.

„Обично се појављује  крајем лета и почетком јесени у овом периоду је никада нисам нашла. Убрала сам неколико примерака који су подједнако доброг квалитета као и у сезони брања а укус им је фантастичан. Иначе је има  у свим шумама и на свим надморским висинама, по ободима ливада. Најлепеша је похована а већи примерци су идеална подлога за пицу“, рекла је за ТопПрес Јелена Матић из Аранђеловца.

Иначе, сунчаница је још позната и под именима  козарка, прстенка и срндаћ, јестива је гљива, расте у свим шумама, а нарочито у мешовитим и багремовим, али и на ливадама, има је и у воћњацима. Веома је честа, а расте на разним надморским висинама у касно лето и у јесен. Једе се само шешир  и сматра се једном од најукуснијих посластица.

ТопПрес