Крагујевац – Заволели су се као студенти хемије, а касније своју љубав преточили су и у посао. Марина и Мирко Гарић из Крагујевца једни су од ретких у Србији који цеде уље од дивље руже. Њихова кућа у Шумарицама код Крагујевца им је дом, али и фабрика за производњу чаробних мириса исписаних из најлепших и најбољих српских травки помешаних са формулом коју су ово двоје младих људи сами исписали.

„Моји родитељи се баве производњом џемова, и много шипурка остајало је као отпад. Нисмо имали где да га складиштимо, па смо дошли на идеју да од тога може постати производ. Распитали смо се што је у свету јако познато и цењено и одлучили се на цеђење овог ретког уља“, изјавио је Мирко за РИНУ.

Мирко Гарић, фото: РИНА

Шест месеци трајала је њихова потрага за машином која може да исцеди дивљу ружу, јер је само семе изузетно тврдо, а да би се добило од једног до три литра уља потребно је чак преко 100 килограма шипурка.

„Као хемичари увек смо волели да експериментишемо и успели смо да добијемо уље од дивље руже без конзерванса које је јако квалитетно и тражено на тржишту. Сировина за велики број уља која се могу наћи у Србији се увози, али ми се трудимо да произведемо што веће количине нашег домаћег“, каже Мирко.

Након што набаве шипурак од добављача који прави џемове, Марина и Мирко узимају семе и крећу прво у поступак прања, затим сушења и селектовања и тек онда долази до цеђења. Од тих драгоцених капи касније праве етерична уља од којих се праве парфеми што им је додатни извор прихода.

„Од ове биљке имамо велику палету крајњих производа, тачније 21 продукт. Правимо микс за стрије и ожиљке, али и златни серум где су убачени листићи злата, која се користи за лице, јер знамо да је и Клеопатра преко ноћи носила златну маску на лицу како би сачувала своју лепоту. Сви производи које ми имамо се користе у козметичке сврхе, за боре целулит лице, а мелеми за младеже и брадавице,“ рекла је Марина.

Услед епидемије корона вируса производе углавном продају преко интернета и поруџбине шаљу брзом поштом. Сваког дана тачно испред ове куће брза пошта чека, и пакет невероватних мириса упакованих са знањем двоје младих људи, који доказују да се снови остварују ако верујеш у њих.

ТопПрес/ РИНА