Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, каже за РТС да је у претходних шест месеци у земљи забележен пад потрошње горива од 10 процената, али да је реалан пад још већи.

Цене нафте у свету поново су почеле да падају. Разлози су већи раст залиха у Америци, али и то што се због новог повећање броја оболелих од коронавируса поново смањује тражња за горивом.

Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије, истакао је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да је потрошња горива индикатор и економских активности и пораста платежне моћи грађана.

„У претходних шест месеци у Србији, бележи се пад од 10 процената, што није мали пад нарочито када се зна да су прва два месеца ове године имала невероватан раст потрошње горива“, наводи Мићовић.

Реалан пад, како је објаснио, још је већи, јер су у том периоду цене горива биле врло ниске и сви су куповали нешто веће количине и формирали сопствене залихе.

Цене у Србији и турбуленције у свету

Што се тиче цена у Србији, Мићовић наводи да су оне до маја падале, пре свега због пада цене сирове нафте, а од маја је кренуо раст цена.

„У оба случаја, промене су последице турбуленција на светском тржишту нафте, где је цена пала 20 долара по барелу, а онда је порасла за више од 120 процената, на 40 долара по барелу, па је цена нафте стабилизована између 40 и 44 долара по барелу, што значи да је однос понуде и тражње уравнотежен“, објаснио је Мићовић.

Упитан шта се може очекивати у наредном периоду, Мићовић напомиње да се ствари мењају из недеље у недељу.

„Према садашњим показатељима, не очекује се неки велики пораст потражње чак ни до краја године, а питање је шта ће бити у наредној. Ако нам је референтна 2019. година, ту потрошњу не очекујемо на глобалном нивоу, а вероватно ни на националном пре 2022, 2023. године“, навео је Мићовић.

ТопПрес/ Извор: РТС