Свако поскупљење неког производа повлачи мању продају, бар на кратак рок када је реч о основним намирницама. Да би то избегли неки произвођачи прибегавају опробаном трику – смање грамажу уместо да подигну цену, или да поскупљење буде мање.

На први поглед рекло би се да разлике међу њима нема. На други већ, у око упада различита грамажа. За по десет, двадесет, тридесет и више грама смањена је грамажа различитих производа. Мање паковање не значи и мања цена.

„Свака промена грамаже у нашем систему се евидентира као нови артикал, а наша одговорност и обавеза је да купцу, односно оно што излажемо на полице, буде у складу са декларацијом производа, као и да његова цена буде јасно истакнута“, каже Милица Поповић из Делез Србија.

Ако је произвођач робу правилно декларисао, Закон је јасан – казне нема. Али има муке за потрошаче, поготово оне старије слабијег вида да углавном ситним словима исписану декларацију прочитају и обрате пажњу на све детаље. Помаже када трговци уз производ наведу и његову јединичну цену – по комаду, килограму или метру, али то кажу у Заштити потрошача многи избегавају.

„Те случајеве смо по службеној дужности слали на даље поступање тржишној инспекцији, и оно за шта смо се залагали, је за увођење прекршајног налога – тако што ће се ти трговци кажњавати на лицу места, а не да идемо у прекршајни поступак па да то застари“, наводи Младен Алфировић из Националне организације потрошача Србије.

Можда је најопаснија казна, кажу упућени, губитак поверења потрошача.

„Оно што је кључно је да поверење поклањају оним произвођачима који то не раде, а има их, који се не користе овим перфидним начином да поскупљују своје производе“, додаје Алфировић.

Миљан Премовић, маркетиншки стручњак каже да у условима масовније појаве није сигуран да ће потрошачи имати баш толико слуха, нарочито ако се појаве неки други производи сличног, истог или бољег квалитета за исту цену са правом грамажом.

Десет грама овде, педесет тамо, много је то килограма ничега. Чини се да је једино решење да, када следећи пут купујете пажљиво читате и оно што је написано најситнијим словима. О производу истину говори декларација, а не навика.

ТопПрес/  Извор: РТС