Shopping cart

No Widget Added

Please add some widget in Offcanvs Sidebar

TnewsTnews
Вести

Паљење остатака жетве кажњиво – штете огромне

27

Министарство заштите животне средине поново је упозорило на велику штетност и погубне последице паљења стрњике на њивама и подсетило на неопходност примене ефикасних, корисних и сигурних метода заоравања остатака жетве.

Лоша пракса паљења као застарелог начина уклањања жетвених остатака представља велики ризик по живот и здравље грађана и имовину, наноси велике штете пољопривреди, животној средини и природи, саопштило је Министарство.

“Паљење стрњике законом је забрањено и квалификује се као кривично дело, а за починиоце су превиђене високе новчане казне”, наводи се у саопштењу и додаје да су штете намерних паљења усева вишеструке.

Паљењем стрњике, како нагалшава Министарство наноси се штета у пољопривреди, јер ватра уништава корисне микроорганизме у горњим слојевима земљишта и смањује плодност.

“Смањује се садржај хумуса у земљишту и уништава целокупан азот који је потребно накнадно надоместити ђубрењем. Загревањем земљиишта при паљењу сламе изгори и до три тоне хумуса по хектару, а за стварање центиметра хумуса потребно је 100 година”, наводи Министарство.

Министарство подсећа да се паљењем неповратно изгуби, односно враћа у атмосферу, око шсет килограма азота по тони сламе.

“Спаљивањем стрњике не смањује се само квалитет земљишта, већ се пожар неретко прошири на околину уништавајући читаве екосистеме, угрожавајући дивљач, биљне и животињске врсте, девастирајући заштићена подручја”.

Загађење ваздуха и емитовање веће количине угљен диоксида који је у највећој мери узрочник ефекта стаклене баште утиче на климатске промене, због којих су све чешће екстремне временске непогоде, које неповољно утичу на пољопривредну делатност.

С друге стране, трендови више просечне температуре ваздуха утичу и на већи ризик од пожара, који постају све деструктивнији, подсећају из Министарства.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

Повезане ознаке:

Коментари су затворене

Читајте још

We use cookies to give you the best online experience. By agreeing you accept the use of cookies in accordance with our cookie policy.

Close Popup