Топола – Владимир Пантелић из тополског села Блазнава млад је пољопривредник и воћарством се бави дужи низ година. Овај посао под ведрим небом наследио је од свог оца и није имао дилему да ли остати на селу или не, јер како каже, од воћарства је ранијих година могло да се заради. Међутим, последњих неколико година послује у минусу због тога је према његовом мишљењу опстанак на селу све тежи.

Фото: ТопПрес

„Већ 20 година се бавим производњом јабуке на површини од скоро осам хектара. Годишњи принос нам је до 45о тона и то је нека очекивана количина за наше поднебље.  До скоро нам је тржиште било Русија али последњих година ту немамо извоз тако да сарађујемо са свима како би продали робу“, каже Владимир.

Он је мишљења да би држава требала да уреди домаће тржиште како би се  наши производи лакше пласирали и по загарантованој цени.

Фото: ТопПрес

„Држава би требала да уреди домаће тржиште да се пласира домаћа роба јер је много  посредника који узимају свој део а нама не остане ништа. У маркетима је јабука 100 динара, произвођачу се плаћа 30 динара а произвођач највише улаже и остане у минусу“, истиче Пантелић.

Према речима овог воћара производња јабуке је једна од скупљих воћарских производњи а цена свежих плодова нижа је од очекиване.

„Јабука је најскупља производња у воћарству, ту је  доста третирања, наводњавање, ђубрење, противградна мрежа.  Кад се сабере све са чувањем и људским радом велики су трошкови и све испод 50 динара је чист минус“, каже он.

Фото: ТопПрес

Пантелић наводи да већина младих на селу не може да опстане без додатног посла у некој фирми због тога је за њих потребна сигурност како би могли да живе од свог рада.

„Кад смо  садили јабуку била је добра цена и имало је математике а сада смо дошли у ситуацију да не знамо шта даље. Када би бар 50 одсто воћа завршавало у нашим маркетима ми не би имали проблем. Млади ако ће да живе на селу од пољопривреде тешко ће опстати, потребна им је сигурност, загарантована цена да знају да ли ће  радити то или нешто друго. Ви када одете у било коју фабрику знате колика је плата, овде се ништа не зна, једне године је добра цена, следеће лоша, па многи кажу да  млади неће на село и неће да раде, није тачно, млади хоће на село али не могу да опстану јер ништа није сигурно и загарантовано“, закључује Владимир.

ТопПрес

Фото: ТопПрес
Фото: ТопПрес