FOTO-SHUTTERSTOCKFOTO-SHUTTERSTOCK

ДА би регистровали пословање, предузетници од почетка ове године не морају на шалтер Агенције за привредне регистре. Већ скоро четири месеца ради потпуно дигитална електронска регистрација предузетника. Упис „на клик“, међутим, избор је малобројних. Нову услугу искористила су непуна три одсто од 9.606 новоуписаних малих привредника.

Од 1. јануара комплетна процедура регистрације предузетника може да се спроводе путем интернета. Најважнији услов је да будући предузетник има електронски потпис и платне картице како би електронски платио накнаде. Неки од корисника ове услуге, међутим, наишли су на проблем у другим организацијама.

– Поједине институције захтевају папирно решење АПР-а како би спровеле своје процедуре, па овом приликом подсећамо на одредбе Закона о привредним друштвима којима је прописано да се сматра да су сви упознати са регистрованим подацима почев од наредног дана од дана објављивања регистрације података на нашој интернет страници – кажу у Агенцији за привредне регистре.

– Поједине институције не прихватају електронски документ о регистрацији без печата, иако је печат избачен из употребе и није неопходно да стоји на документима.

Електронска регистрација предузетника је и 30 одсто јефтинија од „папирне“. Подаци из е-пријаве истовремено се прослеђују Пореској управи, ради евидентирања за паушално опорезивање, ПДВ евидентирање и обавештавање Пореске управе о исплаћивању личне зараде. Прослеђују се и Централном регистру обавезног социјалног осигурања.

– Ово је крупна новина и за државне органе и за грађане, па смо свесни тога да је потребно време како би се сви прилагодили новом начину пружања административних услуга, али очекујемо да ће будући предузетници, који то нису учинили, прибавити сертификоване електронске потписе – каже Миладин Маглов, регистратор одговоран за рад Регистра привредних субјеката.

– Сертификовани електронски потпис може се узети бесплатно.

КОЛИКО ЗНАТЕ?

АГЕНЦИЈА за привредне регистре започела је анкету међу предузетницима, који су се регистровали уз помоћ папира. Покушавају да открију да ли су упознати са новом услугом АПР-а и на који начин се информишу о документацији која им је потребна за регистрацију. Циљ ове анкете је да АПР упозна и информише своје кориснике о новој услузи.

ТопПрес/ Извор: Вечерње новости, С.Б