Топола – Када је пре три године Добрица Весић из села Жабаре код Тополе одлучио да започне производњу паприке, ни слутио није да ће достићи изузетно високу родност и врхунски квалитет. То наравно не би постигао да није вредно радио целе године, а плодове његовог пожртвованог ангажовања сада са поносом убира цела породица.
„Прво сам почео са мањом површином, а онда сам склопио сарадњу са Институтом и проширио производњу. Од њих сам узео семе, однеговао расад, одгајио паприку, саветодавци су пратили производњу, одрађена је максимално прихрана, наводњавање, све како је и требало да би добили овако добре и квалитетне плодове. Веома сам задовољан како то иде са њима, радим семенску робу, њима враћам семе паприке а ја продајем очишћен филет, тако да је домаћицама пола посла урађено, на њима је само да наставе даље како желе да припремају зимницу“, каже за ТопПрес Добрица Весић узгајивач паприке из села Жабаре.
На плантажи код Весића гаје се две сорте, Жупска рана и велика капија. Наш домаћин објашњава да обе сорте карактерише висока родност и квалитетни плодови, а на једној биљци може бити и 10 паприка.
„Велика капија има лепу родност, велики су плодови има их и до 350 грама тешких а на струку може бити и преко 10 паприка, тако да су се посавијале од рода. Жупска рана је нешто ситнија и мање месната, али су обе сорте добре, за ајвар су одличне, али и за другу врсту зимнице. И једну и другу гајим на по 50 ари и са обе парцеле очекујем скоро три вагона приноса што ће бити изузетан принос. Све што је требало ја сам одрадио, имали смо проблема са водом, али изборили смо се да сачувамо плодове од оштећења и да задовољимо квалитет и принос“, рекао је овај произвођач.
Завршна фаза производње је берба а за тај посао ангажована је супруга и неколико радника.
„Данас беремо, сутра вадимо семе и Жупска рана је спремна за продају, домаћице могу одмах да припремају даље како желе, наравно имамо и не очишћену која је по истој цени па ко како воли тако и нека купи“, каже Зорица Весић.
И нема сумње да је паприка захтевна повртарска биљка, тражи велика улагања, редовну прихрану и доста воде. Ипак, са постигнутим квалитетом и добром ценом може да се заради од ове производње.
„Ја сам задовољан, ако се настави сарадња са институтом сигурно ћу остати у овој производњи. Ради се доста, у сезони сам на њиви већи део дана, али када стигне берба сва мука се заборави“, истиче Добрица.
Према његовим речима филет очишћене паприке као и не очишћене продаје се код њега по цени од 100 динара за килограм. Он наглашава да је то солидна цена и да има зараде, али и да није пуно виша у односу на претходне године јер увек постоји варијанта ниже цене за веће количине.
ТопПрес