printscreen-youtube-rtv

Заштитник грађана Зоран Пашалић упозорава да се наставља трагични низ погибија на српским градилиштима и радним местима. Пашалић наводи да су само у последња два дана погинула два радника, док су пре неколико дана двојица радника страдала у одвојеним несрећама у једном дану.

Трагични низ несрећа наставља се упркос бројним апелима и упозорењима, која је упутио заштитник, али и упркос најавама да ће питању безбедности на раду бити поклоњена пажња какву заслужује, каже се у саопштењу омбудсмана.

И даље гледамо слике необезбеђених градилишта, радника без шлемова и непходне опреме, а истовремено је недовољан број инспектора у надзору свакодневног радног процеса, као и превентивних обилазака градилишта, упозорава се у саопштењу.

Како се наводи, то су кључни проблеми на које месецима упозорава.

За неодговарајуће услове рада одговорни и послодавци, поред инспектора, морају да сносе одговорност за безбедност, „као што неко мора да одговара и за погибије раднике“, додаје се у саопштењу.

Закон о инспекцијском надзору, члан 17. став 1, који се примењује у највећем броју случајева, налаже да инспектори морају да најаве контролу три дана раније пре него што крену у обилазак градилишта, подсећа Пашалић.

То не само да обесмишљава њихов рад, већ и цео систем заштите радника на градилишту, оцењује заштитник грађана.

Инспекцијски надзор, у изузетним случајевима, може да почне без обавештавања, што се ретко примењује и то само када постоје разлози за неодложно поступање или оправдана бојазан да би обавештење умањило остварење циља инспекцијског надзора или када то налаже заштита јавног интереса, наводи се у саопштењу.

Према његовим речима, чак је 47 одсто оних који застаре и никад не буду решени.

„Неизвесност кажњавања, мале казне за прекршиоце и застарелост случајева охрабрују прекршиоце на непоштовање закона, јер претпостављају да неће трпети санкцију или да евентуална санкција неће угрозити њихов рад“, сматра Пашалић.

Да је послодавац поштовао закон о безбедности радника и да су инспекцијски надзори били превентивни и редовни трагични случајеви су могли бити спречени, закључује Пашалић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг