Чачак – Почетком 2023. године град на Морави добио је нову становницу која се у Чачак због љубави доселила чак из далеке Замбије. Патрициа Каунда Радојичић постала је српска снајка и током ових првих месеци живота у нашој земљи има само позитивне утиске. Ипак, најјачи утисак на њу је оставила домаћа храна – потпуно другачија од оне која се једе у Африци.

– Много ми се свиђа Чачак, овде живим од марта, дакле, негде око девет месеци. Оно што ме овде фасцинира јесте укусна храна, најбоље печење, а људи су љубазни. Увек када је неопходна помоћ, Чачани радо помажу. Оно што ми се, такође, свиђа јесте што су овде породице на окупу, Чачак је чист и прелеп град, свиђају ми се центар и фонатана, некако је све добро”, рекла је за РИНУ Патрициа Каунда Радојичић из Замбије.

Приликом досељења у Чачак доживела је, како каже и културолошки шок, међутим, у позитивном смислу. Изненадила ју је спонтаност напег народа и опуштено испијање кафе са пријатељима током дана, јер на то није била навикла. Патрициа је такође примила православље и крстила се у једној чачанској цркви, што за њу има велико значење.

– Ја сам сада правослана Хришћанка, крстила сам се у Чачаку у цркви Успења Пресвете Богородице, тај дан је веома битан за мене и много сам срећна, јер сам сада у православној вери. Православље је за мене битно, као и за мог мужа, породицу и нашу будућност. Пријатељи и породица из Замбије су срећни, зато, јер сам и ја срећна овде у Чачку, ово је место добро за мене и све је близу”, казала је српска снаха из Замбије.

Језик је прилично савладала, а и често посећује дивна места од којих је за најлепше издвојила православне светиње. Многе је посетила и одушевила се, али и изненадила одеђеним обичајима.

– Овде сам научила да жене у манастирима носе дуге хаљине или сукње, а мушкарци носе мајице дугих рукава, а сестре, односно монахиње у манастирима могу помоћи, док се у тим светињама може пронаћи мир. Српски језик сам почела да учим и причам 2019. године, то је било када сам упознала свог мужа и од тада вежбам и учим, он ми у томе највише помаже и сваки пут раније када сам долазила у Србију мој српски је бивао све бољи”, закључила је Патрициа.

ТопПрес/ РИНА