Министарство здравља саопштило је да је у нашу земљу данас стигао први контингент лека против корона вируса Paxlovid.

Србија је прва земља континенталне Европе којој је испоручен овај лек (у Европи још испоручен В. Британији), и то десет дана након што је ЕМА (European Medicines Agency) одобрила употребу и промет овог лека, наводи се у саопштењу Министарства.

Комисија Министарства здравља којом преседава професор др Горан Стевановић, директор Клинике за инфективне болести, направила је дистрибутивну лист на основу које ће лек бити распоређен по здравственим установама.

Лек Паxловид је антивирусни лек који садржи две компоненте ритонавир и нирматрелвир и намењен је за оралну употребу. Индикован је за третман COVID-19 инфекције, код одраслих, који не захтевају додатни кисеоник и који имају повећан ризик прогресије у тешку форму болести. Са применом лека препоручљиво је започети у оквиру првих пет дана од појаве симптома.

Србија је крајем прошле године међу првима заједно са САД и Великом Британијом потписала уговор са представницима компаније Pfizer о набавци најбољег лека против корона вируса, који смањује ризик од хоспитализације и тешких облика болести код пацијената и до 89 одсто.

Министар здравља др Златибор Лончар тада истакао је да вакцина остаје и даље примарно оружје у борби са вирусом, а да је лек Paxlovid додатни напор државе да сачува здравље грађана.

„Ми се не боримо за то да дођемо до тога да се неко разболи па да се лечи, већ се боримо за то да не дође уопште до тога него да се људи вакцинишу и да не дођу уопште у фазу да морају да користе било који лек. А ово је нека наша одговорност као државе и успех државе који смо обећали и који испуњавамо“, рекао је Лончар.

ТопПрес/ Извор: Танјуг