Пчелари се удружили и постигли рекордан извоз и цену меда

Пчелари се удружили и постигли рекордан извоз и цену меда

Рача –  Председница владе Србије Ана Брнабић обишла је погон за прикупљање и пласман меда „Наш мед“ у Рачи и позвала све пољопривредне произвођаче да се на сличан начин удруже као пчелари, који су тако успели да лане остваре рекордан извоз меда од 15 милиона долара и повећају откупну цену за 56 одсто багремовог и чак за 241 одсто шумског меда.

Брнабић је истакла да би то могло да буде решење и за проблеме малинара и како држава може да помогне у тим ситуацијама.

„Сви пољопривредни произвођачи у Србији треба да погледају шта су урадили пчелари и да се угледају на овај пример, јер онда сами себи обезбеђују додатну сигурност и не зависе од непоштених и нелојалних посредника и сами пласирају производ и налазе пут до својих купаца“, поручила је председница владе.

Каже да је у питању инвестиција укупно вредна 1,6 милиона евра и да су сами пчелари његови већински власници, док мањински део има општина Рача.

Брнабић је истакла да се сав тај пројекат реализује уз подршку владе Србије.

Премијерка је навела да су пчелари успели да отворе најзахтевније европско тржиште за извоз српског меда.

„За само осам месеци они су већ преко свог погона ‘Наш мед’, за прикупљање, паковање и пласман меда, успели без посредника да отворе најзахтевније тржиште ЕУ. Ова бурад иду за Италију у уторак, као други контигент, а онда иде и трећи и четврти. То је невероватан успех“, нагласила је Брнабић.

Каже да се сада пчеларима плаћа авансно 90 одсто без посредника и да су зато успели толико да подигну цену меда.

„Драго ми је да ћемо 2020. памтити не само по ковиду већ и по историјском рекорду ведности извоза меда“, нагласила је.

Истакла је да то треба да знају сви наши пољопривредници – шта је могуће урадити када се удружите и имате јасан план и визију.

Брнабићева истиче да су пчелари успели да пласирају мед и на тржиште Саудијске Арабије и да очекује отварање и других тржишта, уз подршку владе Србије.

Додаје да пчелари сада имају сигурност, предвидивост и транспарентност и знају шта могу да очекују сутра. Поручила је да ће пчелари и даље имати подршку владе Србије.

На питање како се спроводи национални план за помоћ младим пољопривредницима, Брнабићева је рекла да то иде одлично и да они могу да добију око 15.000 евра помоћи.

Најавила је да ће влада инсистирати на дигитализацији пољопривреде и да ће Србија имати и европски центар изврсности у дигиталној пољопривреди у Новом Саду, као и да очекује у наредних неколико недеља полагање камена темељца за Биосенс институт као европски центар изврсности дигиталне пољопривреде.

„Последње три године смо имали све боље резултате у пољопривреди и свака је била боља од десетогодишњег просека. Ја ћу с Недимовићем (министром пољопривреде) обићи вероватно наредне недеље радарски центар Букуља за противградну заштиту, и ту смо завршили комплетну аутоматску противградну заштиту. Модернизујемо даље нашу пољопривреду“, рекла је.

Председник општине Рача Ненад Савковић је казао да је та општина имала у спољно-тровинској размени суфицит од 198 милиона евра и тако била прва у региону по томе, испред Крагујевца.

„Хвала премијерки и другим учесницима у пројекту ‘Наш мед’. Честитам свима“, поручио је Савковић

ТопПрес/ Извор: Танјуг, РТВ

KOMENTARI