Чачак, Пријевор – У чачанском селу Пријевор, у подножју Овчара и Каблара, у току су последње припреме пред девету по реду Гулашијаду, која почиње сутра у 19 часова. Наредног дана, у суботу у јутарњим сатима креће такмичење у припремању гулаша, где ће варјаче и кутлаче укрстити више од 50 екипа.

Организатор Гулашијаде Горан Тодоровић рекао је да је све увелико спремно за овај гастрономски догађај.

„Правила су једноставна ради се о кувању гулаша на традиционалан начин, значи пола свињског а пола јунећег меса и са домаћим зачинима. Гулаш се кува у котлићу искључиво на дрва”, казао је Тодоровић.

Пре неку годину посетиоци су имали прилику да пробају и гулаш од кенгура, ове године гости из Аустралије су спречени да дођу, каже организатор додајући да су обећали да ће сигурно посетити јубиларну десету Гулашијаду.

„И ове године ћемо имати ревијалне гулаше, за вегетаријанце од печурака и поврћа. Као и прављење правог гулашу, то је новина од ове године која је уведене на захтев великог броја такмичара и међународног жирија. Он нема везе са нашим традиционалним гулашом јер се користи месо дивљачи и неки тајни састојци. Посетиоци ће имати прилику да их пробају”, казао је Тодоровић.

У Пријевору ће бити и промоција Сабора виолиниста у Прањанима као и концерт Биље Павковић.

ТопПрес/ ГЗС