Министар финансија Синиша Мали најавио је данас да ће 6. маја свим пензионерима у Србији бити исплаћено првих 30 евра из трећег пакета помоћи државе, а да ће 12. маја почети исплата свим пунолетним грађанима који се до тада буду пријавили.

Мали је за ТВ Прва рекао да пријава за помоћ “30 плус 30 евра“ почиње 28.априла на порталу трезора као и прошле године.

Појаснио је да не треба да се пријављују пензионери, грађани који су на издржавању затворске казне и корисници социјалне помоћи.

“Најстаријим суграђанима, којих има више од 1,7 милиона, исплатити 6. маја првих 30 евра, а други део у новембру. Додатну помоћ од 50 евра добиће у септембру“, рекао је министар финансија.

Мали је прецизирао да ће 7. маја 30 евра добити грађани који су на служењу затворских казни и корисници социјалне помоћи.

Од 12. маја крећемо да исплаћујемо 30 евра за све који се пријаве до тада, а очекујемо да ћемо до 20. маја свима који се пријаве исплатити првих 30 евра.

Додао је да ће 10. маја бити други пут исплаћено 50 одсто минималне зараде за све који су се пријавили у априлу.

Позвао је грађане да се до 15. маја пријаве за помоћ и додао да је држава ту да помогне да се ублаже негативне последице епидемије корона вируса.

“Свако обећање које смо дали испуњавамо у дан, у динар, ово нам даје могућност да санирамо негативне последице корона вируса и надам се уз завршетак масовне вакцинације да што пре отворимо нашу економију у потпуности и кренемо даље у напредак.

Мали је рекао да ће треће недеље маја бити исплаћена помоћ Србима на Косову и Метохији у износу од 100 евра, укључујући и децу, док ће незапослени добити укупно 200 евра.

Он је казао да грађани са КиМ не треба да се пријављују за помоћ и да ће помоћ бити исплаћена преко Канцеларије за КиМ.

У уторак исплата помоћи за хотеле, следе ауто-превозници

Мали је најавио да ће у уторак, 27.априла, бити исплаћена помоћ за градске хотеле, као и да ће током наредне седмице почети исплата помоћи и ауто-превозницима.

Мали је рекао да је завршен конкурс за помоћ градским хотелима и да ће за 294 хотела бити исплаћено 350 евра по кревету и 150 евра по соби.

“Ове недеље почеће и исплата помоћи за ауто-превознике. Укупно је 6.526 аутобуса, 690 привредних друштава. Као што смо обећали, и они ће у априлу добити помоћ“, рекао је министар.

Мали је навео да је у априлу исплаћено 50 одсто прве минималне зараде за 1,130 милиона запослених, односно за 251.000 привредних субјеката.

ТопПрес/ Извор: Танјуг