танјугтанјуг

Пензионери са најнижим примањима у Србији до краја године неће добити једнократну помоћ, али ће наредне године она стићи и то два пута.

Наводи се да ће износ од, како се процењује, 6.000 или 7.000 динара, добити пензионери са најнижим примањима, односно са чековима испод 32.285 динара, а на том списку је око 1,3 милиона корисника.

Подсећа се да су прошле године у новембру пензионери добили по 5.000 динара и очекивали су да ће помоћ стићи и ове јесени.

С обзиром на то да је недавно укинут Закон о привременом умањењу пензија и чекови су увећани, новца у државној каси нема и за новчану помоћ.

Момо Чолаковић из ПУПС рекао је да „помоћ стигне већ на пролеће, а следећа на јесен“.

„Посебним чланом закона планиран је овај нови вид помоћи најстаријима. С друге стране, усклађивање пензија мора да постоји за све од најнижих до највиших износа, док о онима са најмањим чековима држава мора додатно да брине.

Осим државе, мислим да би томе требало да се прикључе и локалне самоуправе“, сматра Чолаковић.

Наводи се да у недавно усвојеним изменама Закона о ПИО стоји да ће Влада утврђивати када је та помоћ неопходна за већину корисника, као и износ који ће им бити исплаћиван.

У 2016. за једнократну помоћ за све пензионере издвојено око 8,5 милијарди динара, док је прошле године у ове сврхе из државне касе дато 8,85 милијарди динара.

ТопПрес/Извор: Новости