Свих 1,7 милиона пензионера у Србији добиће данас 20.000 динара, што је највећа једнократна помоћ икада исплаћена у Србији, а данас ће бити исплаћена и јануарска пензија увећана за 5,5 одсто, изјавио је за РТС министар финансија Синиша Мали и најавио да ће Влада данас усвојити предлог новог Закона о исплати 100 евра младима.
Мали је рекао да ће процес пријаве за нових 100 евра за младе од 16 до 29 година бити отворен од 16. до 31. маја, док ће исплата кренути од 1. јуна.
Како је прецизирао, они који су се пријавили за првих 100 евра за младе, не морају поново да се пријављују,

Говорећи о исплати пензионерима, он је истакао да је маса пензија увећана за 11,2 одсто у односу на прошлу годину.

„Тако показујемо снагу наших јавних финансија“, оценио је Мали и додао да је у претходне две године исплаћено укупно 8,7 милијарди евра на име подршке грађанима и привреди током трајања пандмеије.

На питање како је обезбеђен новац за исплату толике подршке, он је одговорио да је у током четири године пре избијања пандемије републички буџет био у суфициту.

„Имамо новца, уштедели смо, направили смо, па имамо могућност, начин, жељу и вољу да помогнемо привреди. При томе, сачували смо радна места, а максимално смо помогли и грађанима“, нагласио је Мали.

Истакао је да Србија има највећи кумулативни раст БДП у 2020. и 2021. у Европи, од 6,4 одсто, док је удео дуга у БДП задржан испод 60 одсто, у складу са Мастрихтским критеријумима.

Коментаришући оцене да су исплате једнократних помоћи пензионерима и младима популистичке мере и предизборни трик, Мали је оценио да то тврде они који полазе од себе и који су иза себе оставили „банкрот државу“, а да је данас на рачуну буџета 163 милијарде динара и да зато сва обећања могу да се испуне.

Осврћући се на најављен почетак преговора о Споразуму о слободној трговини са Кином, Мали је навео да то није ништа ново за Србију, која има такве споразуме са тржиштима величине 1,3 милијарде људи.

„Хоћемо да градимо још конкурентнију привреду, али хоћемо да нашој привреди отворимо још једну огромну развојну шансу, кроз споразум са Кином, са којом се наш извоз повећао чак 152 пута“, рекао је Мали.

 

ТопПрес / Извор: Танјуг