foto tanjug rade prelicfoto tanjug rade prelic

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић наводи да ће до краја априла сви пензионери у Србији добити пензионерске идентификационе картице.

Зоран Ђорђевић је на скупу „Међугенерацијска солидарност и достојанствено старење“ нагласио да ће картице бити бесплатне и да ће их пензионери користити уместо пензионог чека.

Наиме, пензиони чек најстарији суграђани користили су као доказ свог статуса при остваривању бројних попуста у занатским, трговинским, угоститељским радњама.

Ђорђевић је нагласио да ће настојати да се у програм укључе друштвено одговорне компаније, те да уз картицу пензионери код њих могу остварити попусте.

Подсетио је да Србија спада у групу земаља најстаријих држава у свету, те да је брига о старима веома важна.

Министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић подсетила је да је Влада Србије прошлу годину прогласила годином међугенерацијске солидарности.

Указала је да у Србији 14,4 одсто становништва чине млађи од 15, а 19,2 одсто старијих од 65 година.

„На нивоу Европе сматрамо се старом нацијом са просечном старости 42,9 година“, рекла је Ђукић Дејановићeва.

Порасло је, како је рекла, и очекивано трајање живота, па за мушкарце оно данас износи 73, а за жене 78 година.

Нагласила је да је међугенерацијска солидарност важна тема, те да никоме као старијим особама не може бити важније да се млади запошљавају, јер ће тако пензиони фондови бити одрживи.

Дискриминација на основу старости 

Председница Парламента Маја Гојковић подсетила је да Устав и закон забрањују дискриминацију грађана на основу старосне доби, а да подаци из извештаја поверенице за заштиту равноправности из 2016. године показују да се највише притужби грађана односе на дискриминацију на основу старости.

Најчешће су предрасуде, како је рекла, да су старији суграђани слаби, немоћни и да им је потребна помоћ, те да су само терет за околину и да такав однос често може бити узрок дискриминације.

„Такви стереотипи често замагљују важну чињеницу да старије особе могу да буду изузетно активне, као и да у трећој доби могу да допринесу својим знањем, искуством и квалитетима“, рекла је Гојковићева.

Додала је да је циљ Србије изградња друштва за све генерације, те да је важно да локалне самоуправе уз подршку државе наставе са развијањем дневних центара, клубова за пензионере, услуге помоћ у кући.

Директорка ПИО фонда Драгана Калиновић нагласила је да се финансирање пензионог и инвалидског осигурања заснива на међугенерацијској солидарности.

Процена је да ће у Србији 2052. године у Србији четвртина становништва имати 80 и више година.

„Више солидарности свако друштво чини бољим, а међугенерацијска солидарност подразумева спој искуства и младости“, поручила је Калиновићева.

ТопПрес/ Извор: Танјуг