Аранђеловац –  У оквиру пројекта „Локални фондови за развој пољопривреде“ који уз подршку УСАИД-а у општини Аранђеловац спроводе Фондација Ана и Владе Дивац, Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, општина Аранђеловац и Пројекат „Велика мала привреда“, потписани су уговори са корисницима којима ће бити додељено укупно 5.000.000,00 динара за 2024. годину.

„Иако општина улаже заиста значајна средства у пољопривреду у Аранђеловцу, сточни фонд је остао недовољно обухваћен када су у питању те подстицајне мере. Веома сам поносан да смо нашли један добар систем као што је револвинг фонд, где се средства дају корисницима а са друге стране су повратна и могу се поново користити. Наш сточни фонд зановиће се за 300 свиња и оваца и у нади да ће овај механизам да заживи, планирамо да зановљавамо ова средства и наредних година. Додатно нас охрабрује и то што поред и тешког стања у пољопривреди има много заинтересованих за овакве конкурсе, поготово што су то млади и жене“, изјавио је Бојан Радовић, председник општине Аранђеловац

Конкурсом који је био отворен до 05. априла, укупно 11 пољопривредних газдинстава са територије општине, добило је бескаматне позајмице са роком враћања од 3 године, који ће моћи да уложе у набавку квалитетног приплодног материјала.

„Општина Аранђеловац је прва општина са територије Шумадијског и Поморавског округа која препознала значај овог иновативног модела за финансирање инвестиција пољопривредних произвођача, где је сточарство препознато као грана на коју би требало да се стави фокус. Значај фонда је утолико већи јер ће сада пољопривредни прозвођачи са територије општине Аранђеловац поред националних и локалних мера имати могућност да сваке године аплицирају и за средства из овог фонда“ изјавио је Горан Миљковић, саветник за регионални развој Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља и додао да ће Регионална агенција као имплементациони партнер у овом пројекту пружити административно техничку подршку како општини Аранђеловац тако и пољопривредним произвођачима да на најбољи начин искористе средства за унапређење економских активности на својим газдинствима.

Аранђеловац је, уз Велику Плану Нови Пазар, Власотинце и Нову Црњу, пета општина у Србији која је у последњих годину дана основала фонд за подстицај развоја пољопривреде и поделила средства корисницима. Од 2020. године покренути су фондови и у Чајетини, Врању, Пријепољу, Сврљигу, Ражњу, Ужицу, Димитровграду, Брусу, Великом Градишту, Новом Пазару, Власотинцу, Новој Црњи, Великој Плани, Сјеници,Тутину, Сечњу и општини Лебане. У наредне три године у плану је оснивање још 5 оваквих фондова широм Србије.

„Фонд за подстицај развоја пољопривреде у Аранђеловцу је један од највећих и драго нам је што је општина препознала његов значај за финансирање малих пољопривредника. У производњу мора да се улаже и знамо колико ова средства значе произвођачима хране, због чега смо и покренули овај модел финансирања пре 4 године. Заједно са корисницима средстава из Аранђеловца, до сада је укупно 275 пољопривредника добило бескаматне позајмице,“ истакла је Мирослава Панић, менаџерка за приступ финансијама испред Пројекта „Велика мала привреда“ који финансира УСАИД.

Фондови су осмишљени и покренути да би помогли пољопривредницима на локалном нивоу да дођу до финансијских средстава која ће уложити у унапређење своје производње.

„Кроз локални фонд за развој пољопривреде ове године подржани су носиоци пољопривредних газдинстава који се баве производњом и прерадом хране и средства ће моћи да искористе за куповину квалитетног приплодног материјала. Максималан износ средстава је 500.000 динара по кориснику. Уз грејс период од годину дана, средства корисник враћа без камате наредне три године у Фонд, из ког ће се у наредним годинама подржавати други пољопривредници истакао је Милијан Мараш, менаџер за пољопривредне пројекте, Фондација Ана и Владе Дивац, који је позвао и охрабрио и остале општине да се прикључе оснивању Фондова на територијама својих локалних самоуправа.

Ана Радовановић из Буковика, једна је од корисница средстава из Фонда за подстицај пољопривреде у Аранђеловцу, чије газдинство се бави сточарством и гаји овце које нису уматичене: „Ова инвестиција нам је врло значајна јер смо сада набавили уматичане овце и на тај начин достигли број од 30 грла, те можемо да аплицирамо за државне субвенције и додатно унапредимо своје газдинство“, истакла је Ана и додала да је процес пријављивања на конкурс заиста једноставан, те је позвала и остале пољопривреднике да у наредном кругу аплицирају за ове подстицаје.

ПР ТЕКСТ