foto-printscreen-youtube-pirotehnikafoto-printscreen-youtube-pirotehnika

Новим законом о јавном реду и миру, за бацање петарди и коришћење других пиротехничких средстава предвиђене су казне од педесет до сто хиљада динара.

Са једне стране петарде и ракете, а с друге повређени, међу којима је и много деце. То је готово уобичајена слика за новогодишње празнике. Да ли ће нови закон бар донекле ублажити такво стање знаћемо већ крајем овога месеца.

„Повреде су најчешће на шакама и лицу и на предњој страин грудног коша код пацијената који су сами користили пиротехничка средства, што се тиче узраста заступљени су сви узрасти чак могу рећи чешће одрасли него деца,” објашњава докторка Марија Тушкан.

Бука коју изазивају пиротехничке направе угрожава и кућне љубимце.

„Од поремећаја понашања, апетита до изражених симптома кардиоваскуларног система мислим на срчане проблеме где су укључене и епилепсија која је веома честа код паса чак и до 30 % се броји”, наводи докторка ветерине Ксенија Кереши Благојевић.

Да грађани тешко мењају навике уверили смо се и у једној од продавница пиротехничке опреме, иако продавачица Данијела Вуков тврди:

„Много мање је продаје ,сваке године све мање чини ми се уопште нема гужве и кад купују људи то је јако слабо.”

„Ако се у промет ставе и продају пиротехничке материје које немају деклерацију предвиђена је законска казна од 10 000 до 800 000 динара за правна лица и предузетнике, и од 5.000 до 50.000 за појединце”, каже Ивица Мицић, шеф одсека за превентивну заштиту.

Поред казни за употребу пиротехнике, знатно су ригорозније и оне које се односе на коришћење ватреног оружја и крећу се од стотину до стотину педесет хиљада динара или тридесет до шездесет дана затвора.

Министарство унутрашњих послова позвало је грађане да се суздрже од употребе пиротехничких средстава и да их не купују од неовлашћених продаваца, на уличним тезгама и пијацама.

ТопПрес/ Извор: РТС