Топола – Данас је Петровдан, празник посвећен апостолима Петру и Павлу, а у Тополи први вашар. Шарено на све стране варошица препуна шетача, неко разгледа, неко купује а на вашару за свакога по нешто.

Миодраг Дидановић у Тополу долази више од десет година, каже продаја иде солидно а са Златибора у Тополу донео је спас за кожне болести.

Миодраг Дидановић у Тополи на вашару, фото: ТопПрес

„Продајем луч и то се увек купује иако сада није сезона, људи узимају. Везица луча је  100 динара а на килограм 200 динара. Поред луча ту су метле, виле за сакупљање сена, дрвене столице углавном оно што треба за село и за рад у пољу. Пар година већ доносим и катран то је лек из природе који нема цену, његова намена је вишеструка“, каже Дидановић.

Иначе како истиче Дидановић катран се добија од пања Црног Бора који расте у западној Србији на обронцима Златибора, а старост дрвета је преко 100 година.

Луч, фото: ТопПрес

„Катран се користи за зарастање рана, воду у колену, кијавицу, гљивице на стопалима, екцем. Употребљава се и за лечење домаћих животиња али и против мишева“, наводи Дидановић.

Овај производ из природе нашао је примену и у справљању сапуна, које Дидановић продаје.

„Праве се хладним поступком у себи садрже маслиново уље, кокосово уље, катран. Лечи кожне болести као и гљивичне проблеме. Екцем, псоријаза, уједи комарца, то је природан сапун који свака кућа треба да има“, заључује Дидановић.

Највише је тезги са гардеробом, цене разноврсне прилагођене свачијем џепу. Најмлађи се највише радују рингишпилу и балонима који лете на све стране.

Радост за најмлађе, фото: ТопПрес

Највише зараде на вашару музика и власници шатора, вруће печење, свадбарски купус и музика на увце спас су за уморне шетаче. Порција купуса продаје се по цени од 300 динара а печење од 1.200 до 1.500 динара.

ТопПрес

Печење и свадбарски купус, фото: ТопПрес
Одмор од шетње под шатром, фото: ТопПрес