Топола –  На хиљаде саксија баштенског и балконског цвећа сваког пролећа произведе се у пластеницима породице Лукић из Доње Трнаве. Да није ванредне ситуације, продавали би, разуме се као и до сада на пијацама од Крагујевца па до Младеновца. Али, корона је затворила пијаце па су Лукићи морали да пронађу друго место за трговину.

„Имамо седам пластеника, око 800 квадрата површине, пуни су нам цвећа. Производња је почела много пре ванредног стања, целе године смо у овом послу, ја, супруга и наши синови,  а највећа продаја је управо у пролеће кад стиже прво сезонско цвеће. Све што произведемо морамо и да продамо како би нешто зарадили али сада када је пијац затворен продају смо морали да организујемо на други начин“, каже глава породице Аца Лукић.

Аца Лукић припрема цвеће за транспорт, фото: ТопПрес

Бројни произвођачи цвећа као и повртари нашли су се овог пролећа у проблему. Све што су током зиме производили у својим пластеницима сада стоји и чека купца. Ипак, како народ каже: „Ко умије њему двије“, тако би се с правом могло рећи за цвећаре из Трнаве који су пијац заменили за паметан телефон, а продаја рекло би се – иде солидно.

„Око десет врста сезонског цвећа колико је тренутно у нашој понуди сада продајемо онлајн или путем телефона. Саксије цвећа смо поставили на друштвене мреже, људи су у својим домовима – тако мора, па захваљујући интернету можемо да се видимо и чујемо.  На нашем фејсбук профилу Цвеће Лукић, има доста фотографија сезонског цвећа које је тренутно у понуди, мушкатле, петуније, ледено срце најчешће се купују. Наши пријатељи погледају, јаве нам се, питају за цену, договоримо се и ја им на кућну адресу одвезем цвеће“, прича нам овај вредни домаћин.

 

На хиљаде саксија сезонског цвећа, фото: ТопПрес

Хоће ли овакав начин продаје надоместити пијацу нико није сигуран. Али, рад и упорност се увек исплате, па остаје нада да ће тако бити и сада.

Иначе породицу Лукић можете контактирати путем телефона на број : 069/ 38-33-081 или путем фејсбука https://www.facebook.com/cvece.lukic

ТопПрес

Кутије пуне цвећа спремне за транспорт, фото: ТопПрес