Априлску пензију најстарији у Србији примиће после првомајских празника. Према распореду који је објавио Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање први ће новац добити самосталци и то 5. маја, док ће сутрадан бити исплаћени пољопривредници и војни пензионери. За кориснике који припадају категорији запослених и којих је највише на списку ПИО фонда чекови стижу од 9. до 11. маја.

Као и претходних година Фонд ПИО је пред Први мај објавио датуме. Сениори су се надали да ће примања стићи пре празника, али с обзиром на то да се исплаћује цео износ мораће да сачекају следећу недељу.

Организовање исплате пензија у два до три дана у току ванредног стања у земљи, док већина пензионера нема право кретања, и са новоустановљеним правилима за кућну адресу или путем једнократног пуномоћја, био би огроман посао поготову за поштаре.

Пензије за март су такође биле исплаћене одједном уместо, као што је то до сада био случај, из два дела. Просечна пензија за кориснике из категорије запослених је 29.676 динара, која је у претходној исплати била увећана за 4.000 динара једнократне помоћи.

Пензионерима који примају пензије преко текућег рачуна у пословној банци, а старији су од 65 година, у складу са Инструкцијом Народне банке Србије, у периоду важења забране кретања банка је и даље дужна да омогући исплату на основу једнократног пуномоћја.

Овлашћена особа овај папир требало је да достави банци за подизање пензије са текућег рачуна у просторијама своје филијале или исплатом чекова на кућну адресу корисника, тако што ће корисник позвати банку и тражити готовинску доставу преко „Поште Србије“.

ТопПрес/ Извор: Новости