Привредна комора Србије формирала је Кризни тим чији је задатак да помогне привредницима у решавању проблема које на терену имају као последицу догађања у Украјини, рекао је данас Танјугу председник ПКС Марко Чадеж и позвао привреднике који имају проблеме да им се јаве.

„Од јуче смо у организацији кризног центра, постављамо на сајт основне информације, у вези са његовим радом. Фирме нас већ зову, неке међу њима имају људе који су тамо, неке пласирају робу на тржиште Русије или Украјине, а имају логистички проблем, неке пак не могу да наплате своја потраживања, јер имају проблеме са банкама“, навео је Чадеж.

Истакао је да је јутрос разговарао са председницима привредних комора које су у оквиру европске асоцијације Еврокоморе, да је одржано ванредно заседање Борда директора на коме се разговарало о томе како да се помогне компанијама на терену и када је реч о размени информација и најављеним санкцијама Русији.

Према његовим речима, компаније су сада у проблему јер немају јасне смернице на који начин да наставе своје пословање и да је ситуација на терену таква да је отежано пословање наших компанија са Русијом и Украјином како због проблема у трансферу новца, транспорта и логистике, тако и због слабљења тамошње валуте.

На питање како ће ситуација у Украјини утицати на светску па и нашу економију и које ће гране бити највише погођене, рекао је да је то питање за милион долара и да је тешко сада прецизније рећи какве ће све последице бити.

„Све зависи од тога како ће се развијати ситуација на терену, колико ће криза трајати, каквог ће интензитета бити, да ли ће се још више преливати на финансијски сектор и хоће ли доћи до потпуне обуставе плаћања између Руске Федерације и остатка Европе и света. Можемо само да се надамо да криза неће трајати дуго“, рекао је Чадеж Танјугу.

Истакао је да је добро што гас и даље долази у Европу, али да се не може знати како ће се даље ситуација одвијати и да је зато важно да се прати ситуација на терену како би могло да се реагује.

Чадеж је нагласио да је сада очигледно колико је добро што имамо уговор о снабдевању гасом који нам даје неко време да можемо да ублажимо удар који се осећа у целом свету.

Коментаришући како би се на снабдевање храном и цене хране могла одразити чињеница да су Русија и Украјина највећи извозници пшенице, Чадеж је рекао да када се погледају берзе види се да су цене отишле у небо, али и да су цене житарица и хране и раније константно расле.

„Неко може рећи да ово нама на неки начин одговара јер смо и ми извозници, али то није баш тако једноставно. Та пшеница и кукуруз (из Србије) се користе за прехрамнебу производњу и производе више вредности, на којима компаније и привреда више зарађују“, рекао је Чадеж.

Како каже, привреда Србије може да се осигура на кратак и средњи рок, али ће дугорочно сигурно осетити последице глобалне економске кризе изазване збивањима у Украјини.

Он је додао да се очекује да ЕУ изађе са пакетом мера подршке привреди, а што може бити добар модел и за Србију.

ТопПрес/ Извор: Танјуг