Овогодишњи род малине у Србији процењује се између 80 и 90 хиљада тона и извоз ове воћке је повећан у односу на претходне године, али се малинари ипак суочавају са падом производње и мањим обимом пословања у односу на реалне капацитете, истакнуто је на састанку Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа у ПКСу.

Привредна комора саопштава да је на састанку било речи о томе да производња зависи од подручја у којима се малина узгаја, али и да се цена малине по килограму ове године кретала између 400 и 450 динара.

Наведено је да је пад производње последица неповољних временских прилика, општег стања засада малина, квалитета садног материјала, дефицита стручног кадра и недостатка сезонске радне снаге, али и начина примене агротехничких мера и неконтролисане примене средстава за заштиту биља. Током 2021. и 2020. године, како објашњавају прерађивачи и извозници малине, у свету је изражен значајан дефицит како малине, тако и осталог јагодастог воћа, који је превасходно условила огромна потражња изазвана пандемијом Коронавируса и знатно умањен род у осталим земљама које се баве овом производњом.

За 10 месеци текуће године, малина је из Србије извезена у вредности од 290 милиона евра за разлику од 2020. године када је за исти период вредност извоза износила 215 милиона евра.

Водећа извозна тржишта за српску малину Немачка, Француска, Уједињено Краљевство и Белгија, као и САД, где се ове године постиже знатно већа цена него у европским земљама.

Саопштено је да је на састанку истакнуто да је овогодишњи раст цена према купцима у иностранству довео до мањег обима пословања, па чак и до губитка сталних купаца, што се може негативно одразити на потражњу у наредној години, јер су се неки купци определили за друге врсте воћа.

Компаније које су учествовале на састанку, а истовремено су највећи извозници малине из Србије сагласне су да је неопходно најпре утврдити реалне површине под засадима малине, као и количине које се производе на годишњем нивоу.

Ова година је указала да треба посветити посебну пажњу начину планирања производње у наредној години како би се благовремено припремили на могуће ситуације које могу настати из актуелних недостатака и високих цена ђубрива, раста цене енергената, радне снаге и осталих инпута не само у примарној пољопривредној производњи већ и у преради, паковању, али и транспорту робе.

Оно што је поред цене окарактерисало овогодишњу сезону бербе и откупа малине, јесте и то да је примећен велики број нерегистрованих откупних места која су нелегалним откупом угрожавала и отежавала пословање.

На састанку је истакнуто је да откупљивачи морају обратити посебну пажњу на остатке пестицида у плодовима, како би се избегли потенцијални проблеми у извозу.

Поручено је да је неопходно, како би се предупредила ситуација слична оној коју је Србија имала са Норовирусом протеклих година, другачији приступ теми Листе дозвољених средстава за заштиту биља, као и њихове употребе и начина третирања плодова.

Учесници састанка сложили су се да, с обзиром на годишњи прилив који се остварује извозом малине из Србије, треба уложити посебне напоре да се сачува како сировинска база, тако и партнерски однос са кооперантима.

У наредном периоду потребан је перманентан рад на унапређењу производње и пласмана малине што треба да буде задатак сваког учесника у овом послу у циљу креирања што бољег пословног амбијента за све, поручили привредници.

ТопПрес/ Извор: Танјуг