Кроз програм доделе бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом 651 породица добила је кров над главом, и 519 већ живи на селу, а 132 су се први пут преселиле из градских и приградских средина на село, изјавио је министар за бригу о селу Милан Кркобабић.

„То је веома охрабрујући податак“, рекао је Кркобабић и истакао да су средства за ове намене одобрена и у буџету за наредну годину.

Навео је да у Србији постоји 150.000 празних кућа и додао да је план да се у наредних пет година збрине по 6.000 породица.

„За то је потребно око 50 милиона евра. Ако одвојимо та средства и одрадимо неке друге ствари везано за егзистенцију, имамо шансу да 6.000 породица оде у та подручја и добију своје куће“, рекао је Кркобабић гостујући на Пинку.

Истакао је да Србија не сме да остане празна и додао да је ово не само популационо већ и безбедносно, стратешки важно питање.

„Не можемо да оставимо читаве крајеве земље потпуно пусте“, нагласио је Кркобабић.

Навео је да је потребна нова територијална организације Србије и да се локалним заједницама омогући да самостално планирају, договарају и одлучују, уз адекватан износ средстава који ће им бити дат из државне благајне.

„То је поента и очекујем да од наредне године кренемо у нову територијалну организације Србије, да вратимо појам сеоске општине јер је то једини начин да задржимо људе“, рекао је Кркобабић.

Подсетио је да је 18 локалних самоуправа бесплатно добило минибусеве, наводећи да је од 83 локалне самоуправе које су изразиле жељу за таквим превозом, 81 пријава била ваљана, али да је било новца само за 18.

„Планирамо за идућу годину комплетно решавање превоза, поготово за општине четврте групе развијености, пре свега за брдско-планинска подручја преко 500 метара надморске висине. Идеја је да људи који ту живе добију бесплатан превоз“, додао је Кркобабић.

ТопПрес/ Извор: Танјуг