Предавање „Планине и планински врхови у Србији“ председника Планинарског савеза Србије Исе Планића, биће одржано у уторак 23. маја,  у 18 часова,  у Задужбини Илије М.Коларца у Београду, саопштено је из Планинарског савеза Србије.

Планић ће публици представити запажања и резултате својих истраживања до којих је дошао у јединственом географском и планинарском подухвату. Планић се, по освајању највишег врха света, Монт Eвереста, зарекао да ће да се попне и на највише врхове свих српских планина, те да их потом опише и публикује у монографији, што је са успехом и учинио.

Планић је ходом досегао врхове око 170 планина Србије,  што није урадио нико пре њега. На такав начин, у истраживања је унео и  сопствене утисаке, али је, на основу личних опсервација,  понудио и решења за бројне недоумице.

За разлику од традиционалних начина дефинисања планина у Србији,  Планић, као њихов искусан познавалац,  дефиниције издиже на један виши ниво.

У представљање планина Србије он уводи појам проминенције и тако, на егзактан,  научни начин, долази до критеријума који је јединствен и доследан.

Проминеција (истакнутост) помаже да се на прецизан начин дефинише појам врха планине, а са тим и друге пратеће појаве. Увођење термина проминенције у покушај ревизије поделе планинског рељефа Србије је основни искорак који је учињен у другом проширеном издању његове монографије „Планине и планински врхови Србије“.

Планић истичне захвалност планинарској заједници Србије за разумевање његовог подухвата и несебичну помоћ коју му је пружила током његових успона на планине широм Србије, каже се у саопштењу Планинарског савеза Србије.

ТопПрес

Фото: Планинарски савез Србије