У Србији је почела исплата првог минималаца за око милион и 55.000 запослених у 232.000 предузећа, која су тражила овај вид подршке државе, а новац ће бити уплаћен на наменске рачуне тих фирми.

Влада ће на рачун свих предузећа, која су изразила жељу да им се помогне, уплатити прву минималну зараду за све запослене у тим предузећима, односно за 232.000 привредних субјеката, рекао је у среду министар финансија Синиша Мали.

„Имамо новца, највећи терет реформи преузима држава на себе, хвала предузећима која су веровала у овај програм. Тај новац у истом износу ће добити за месец дана и после још једном за месец дана“, навео је Мали.

Помоћница министра финансија Ана Јовић рекла је за РТС да су срества намењена само за ислпату зарада и накнада зарада, а контролу ће вршити Пореска управа.

Послодавац може да одлучи да ли ће тај новац запосленом да исплати као зараду или додатак на плату. Уколико до исплате не дође, радник може то да пријави Пореској управи која ће онда изаћи на терен.

Право на коришћење ове мере Владе имају сва привредна друштва која се не налазе на списку корисника јавних средстава, сви који нису смањили број запослених за више од 10 одсто, али и они који су привремени прекид активности регистровали од 15. марта, рекла је Јовићева.

У оквиру програма економских мера за умањивање негативних последица по нашу економију, послодавци су тражили помоћ државе у виду исплате три минималца у укупном износу од 750 евра (око 90.000 динара).

Просечна минимална зарада од јануара ове године у Србији износи 30.022 динара.

ТопПрес/ Извор: РТС, Танјуг