Исплата основних подстицаја у биљној производњи и средстава за куповину горива почела је данас, а новац је добила 21.000 регистрованих пољопривредних газдинстава, речено је Танјугу у Министарству пољопривреде Србије.

На 4. 000 динара по хектару, колико је било ранијих година, исплаћује се додатних 1.200 динара који су намењени куповини горива.

„Ова заједничка исплата има за циљ да се поједностави поступак регресирања горива, као и то да новац што пре доспе до пољопривредних произвођача, у време када им је најпотребнији за предсетвену припрему земљишта и пролећну сетву“, кажу у Министарству.

Право на подстицај у биљној производњи имају сва регистрована пољопривредна газдинства у активном статусу, која су на дан 30. септембра прошле године у РПГ (Регистар пољопривредних газдинстава) имала уписане парцеле, односно површине.

Право на подстицај имају сва физичка и правна лица за максималну површину до 20 хектара на којој гаје неку пољопривредну биљну врсту, осим површина под природним ливадама и пашњацима.

Захтеви се, кажу, подносе Управи за трезор, према месту регистрације ПГ у периоду од 1. марта до 30. априла.

Образац захтева је, иначе, доступан на сајту министарства, у ПССС, као и у Управи за трезор.

Након административне обраде захтева, новац се уплаћује на наменски текући рачун, кажу у Министарству.

ТопПрес/ Извор: Танјуг