Почела исплата помоћи, младима по 5.000 динара

Почела исплата помоћи, младима по 5.000 динара

За помоћ државе од 5.000 динара, до поноћи када је рок за пријаву истекао, пријавило се 963.807 младих, а како је за Танјуг изјавио министар финансија Синиша Мали, исплата ове једнократне помоћи почела је данас.

„Као што смо и обећали одмах крећемо са исплатама и данас ћемо исплатити све оне који су примаоци новчане социјалне помоћи као и још око 450.000 младих који су се пријавили преко портала Управе за трезор. Исплату настављамо у понедељак, 19. децембра и првих два-три дана следеће седмице исплатићемо помоћ свима који су се пријавили и испунити обећање које смо дали“, рекао је Мали.

Новац ће корисницима бити на располагању после девет часова, односно почетка рада платног промета и раскњижавања уплата од стране банака преко којих се помоћ исплаћује.

Мали је подсетио да је ове године младима већ два пута, прво у фебруару а потом и у јуну, исплаћивана помоћ у износу од по 100 евра у динарској противвредности.

„За исплату која је почела данас издвојили смо око шест милијарди динара и опет показујемо да бринемо о онима којима је наша брига најпотребнија. Ово је веома јак и велики сигнал нашим младима да мислимо о њима. Желимо да осете потребну сигурност и подршку од стране дрзаве Србије“, рекао је министар Мали Танјугу.

Истакао је да се овом исплатом показује и снага наших јавних финансија. Право на помоћ државе имају млади у узрасту између 16 и 29 година.

У фебруару је помоћ добило 1.059.411 а у јуну 1.105.196 младих, а овога пута укупан број за исплату, дакле када се сабере број оних који су се сами пријавили и број корисника социјалне помоћи као и оних на извршењу кривичних санкција, износи 1.001.446.

Осуђеници од 16 до 29 година добили по 5.000 динара 

Министарство правде саопштило је данас да је особама лишеним слободе од навршених 16 до пуних 29 година живота данас уплаћена новчана помоћ државе у износу од 5.000 динара.

Министарство наводи да ови грађани, као и корисници пензија и примаоци новчане социјалне помоћи, нису морали да подносе пријаве, већ су аутоматски добили средства на новчане депозите у казнено-поправним установама.

Особама лишеним слободе старости од 16 до навршених 29 година живота је у фебруару и мају ове године уплаћена помоћ државе у износу од 100 евра у динарској противвредности, подсећа Министарство.

Додаје се да су пунолетне особе лишене слободе у јануару ове године биле обухваћене трећим пакетом помоћи државе у износу од 20 евра у динарској противвредности.

Министарство наводи да је осуђеницима у казнено-поравним установама, у новембру и мају прошле године уплаћено по 30 евра помоћи, као и једнократна помоћ од 100 евра у динарској противвредности 2020. године у цилу ублажавања последица пандемије корона вируса.

„Подсећамо да су осуђеници у заводима у Сремској Митровици, Нишу, Забели и осуђенице у женском затвору у Пожаревцу на почетку епидемије шили дневно чак до 6.000 заштитних маски за запослене и осуђенике у свим другим заводима како би се спречило ширење вируса“, истакло је Министарство.

ТопПрес/  Извор: Танјуг