Почела изградња бежичне интернет мреже у 33 школе

Почела изградња бежичне интернет мреже у 33 школе

Министарство трговине, туризма и телекомуникација у сарадњи са Академском мрежом Србије започело је реализацију пилот пројекта „Изградња бежичних локалних рачунарских мрежа у школама“, којим су обухваћене 33 основне и средње школе на територији Србије.

Поводом завршетка радова у првој од 33 школе, Основној школи „Борислав Пекић“ у Београду, која од ове недеље има интернет везу у целој згради преко сопствене комуникационе инфраструктуре, као и видео надзор, државна секретарка Татјана Матић је указала на значај изградње информационо-комуникационе инфраструктуре у образовним установама.

„Стабилан и безбедан интернет у школама је предуслов унапређења образовног програма, развоја дигиталне писмености ученика и наставника, припремања младих за послове будућности, као и подизања дигиталне безбедности“, рекла је Матић.

Подсетила је да су у претходном периоду све школе повезане на Академску мрежу Србије, истичући да изградња мреже која је почела у јануару ове године, трајно и бесплатно школама омогућава е-образовање не само у информатичким кабинетима, већ у свим учионицама и тиме примену ИКТ-а и информатичког приступа у свим наставним предметима.

Вредност овог пројекта је 180 милиона динара и планирано је буде завршен током текуће школске године, односно до краја маја 2019. Реализација локалних рачунарских мрежа и система видео надзора предвиђена је у школама у Београду, Убу, Кикинди, Неготину, Краљеву, Крагујевцу, Ваљеву, Новој Вароши, Вршцу, Власотинцу, Лешници, Тополи, Бору, Зајечару, Свилајнцу и Крушевици.

Ово је пилот пројекат и увод је у реализацију капиталног заједничког пројекта Министарства трговине, туризма и телекомуникација и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

ТопПрес/ Извор: Танјуг

KOMENTARI