Крагујевац –  Председник Александар Вучић, који је данас присуствовао свечаном обележавању почетка градње погона немачке компаније Vaker Noizon, поручио је да је Крагујевац прави град за инвестиције, јер је увек био град индустрије, и позвао и друге компаније да улажу у највећи град Шумадије.

„Немачка мудрост казе да је лако започети, али да у истрајности лежи уметност, односно успех. Наш прелепи Крагујевац, срце Шумадије, одувек је био град индустрије, неретко генератор развоја Србије и нема бољег места за домаћина вашој компанији од Крагујевца“, поручио је Вучић.

Подсетивши да је немачка компанија Vaker Noizon прешла дуг пут од оснивања до данас, када се њеним акцијама тргује на Франфурсткој берзи, председник је рекао да живи за дан када ће Србија имати много породичних компанија, које ће бити лидери у различитим индустријама.

„Надам се да ће и други инвеститори додатно да се заинтересују за улагање у Крагујевцу“, рекао је Вучић додајући да фирме препознају радну етику нашег народа и да се наша земља тиме налази у друштву оних за које смо мислили да су много испред нас.

Додао је да компанија планира да настави пројекат дуалног образовања са крагујевачким школама, уз подсећање да готово нико није веровао у тај пројкеат, када је полако увођен у Србији.

Вучић је указао да немачке компаније у Србију увек доносе вишевековно искуство, огромно знање и велики капитал.

„Број запослених данас овде је већи од 600, а очекујем и надам се да ће да их буде преко 1.000, па и више када буду донели одлуку о новом производном погоду“, рекао је Вучић и додао да је држава дала субвенције од 1,6 милиона евра за овај нови погон, чиме помаже запошљавање 200 Шумадинаца, Крагујевчана, што даље води већим приходима града, индустрије, извозу.

Вучић је истакао и да је Немачка убедљиво први партнер Србије, са 6,5 милијарди евра трговинске размене прошле године.

„За нас је важно да имамо више оваквих, немачких компанија, јер су велики извозници“, навео је Вучић.

Додао је да је за сам Крагујевац важно да се шири научна база, да имамо све више развојно истраживачких центара у том граду.

Такође, поручио је Крагујевчанима да пепео одлази у историју и да држава улаже 18 милиона евра у замену котлова на игаљ, котловима на гас, као и уклањање пепелишта, што за њих значи чистији ваздух, бољи животни стандард.

Додао је да крећу радови на северној магистрали обилазнице око Крагујевца, али да постоји проблем око цене, јер цене грађевинског материјала, сировина, расту због кризе.

„И зато је важно да позовемо немачке инвеститоре да улажу у Србију, јер то не само што доприноси убрзаном расту наше земље, већ и ми додатно учимо и добијамо знање на највишем нивоу. Хвала вам што улажете у Србију, а ми чекамо одлуку о градњи додатног погона на 30.000 квадрата“, рекао је Вучић.

Битенбек: Планирамо да запослимо 1.000 талентованих људи у Крагујевцу

Члан Извршног одбора Вакер Нојзон групе (Wacker Neuson) Феликс Битенбек изјавио је да ће нова фабрика те компаније у Крагујевцу бити важан део будућег развоја.

„И ми смо протеклих гоодина били суочени са последицама корона кризе. Било је јако теско доћи до сировине и неопходних делова за машине. Срећа је што смо имали добављача као што је погон из Крагујевца и желимо да проширимо присуство овде да бисмо се прилагођавали оргомном расту наше групе“, рекао је Битенбек.

Нагласио је да су колеге из погона у Србији својим радом у тешким околностима допринели расту групе чији је промет прошле године премашио 1,8 милијарди евра.

„Ми ћемо и даље расти и зато ћемо прилагодити услове пословања овде у Србији, јер Крагујевац видимо као најбољег добављача челичних делова за наше машине. Желимо да проширимо асортиман наредних година“, навео је Битенбек.

Потврдио је да Вакер Нојзон при крају доношења одлуке да након завршетка ове фабрике прошити производне погоне за још 30.000 квадратних метара.

„Можемо да повећамо овде занчајно производне капацитете, уз насјавременију производњу и аутоматизацију, а за то нам је потребан стручни кадар. Планирамо да до краја инвестиционог процеса запослимо око 1.000 таленотаваних људи у Крагујевцу“, рекао је Битенбек.

Он је иузразио задовољство што има приликиу да поставиу камен темељац за нову фабрику за коју је оценио да ће значајно допринети будућем развоју Вакер Нојзон групе.

Битенбек је нагласио да група прати тренутну кризу у Украјини додавши да тамо нема фабрике, али има пословне партнере за које је забринута.

„Хајде да сви допринесемо решавању те кризе“, позвао је један од челника ове немачке компаније.

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић оценио је како је ова инвестиција један од доказа да Крагујевац има много веће капацитете и могућности развоја од онога што се тренутно дешава.

„Крагујевац има капацитете да прими озбиљне међународне компаније али и да стимулише доцахе предуезтнике. Ово је град који тек треба да расте, али одлука Вакер Нојзона да направи овако велики објекат и да развија и даље Крагујевац је потврда тога да је овде одличан пословни амбијент“, истакао је Дашић.

Свечаности су присуствовали министарка привреде Анђелка Атанасковић и владика Шумадијски Јован.

Вучић: Око Видовдана креће обнова и изградња КЦ Крагујевац

Реконструкција и изградња Клиничког центра у Крагујевцу требало би да почне око Видовдана, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

То ће, каже, уз друге инфраструктруне пројекте, допринети потпуно новој слици Крагујевца, а пројекат обнове и изргадње Клиничног центра вредеће можда чак и више него КЦ Ниш, у који је уложено 55 милиона евра.

„Рачунајте да негде око Видовдана крећемо у изградњу и реконструкцију Клиничког центра Крагујевац. Већ смо кренули у обнову и изградњу КЦ Војводине, урадили КЦ у Нишу, сада крећемо и у Крагујевцу. То ће бити потпуно друга прича, другачија слика Крагујевца“, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара,

Како је рекао, када се уради „Чика Дача“, обилазница, пројекат градске топлане, уз Клинички центар, ослободиће се све централне градске улице, а грађанима обезбедити најбоља секундарна и терцијарна здравствена зашста у њиховом граду, у Шумадији.

„У то ћемо уложити много новца, више него у Ниш“, рекао је Вучић и испричао да су га тако „преварили“ и за КЦС у Београду, рекавши му цену од 130-140 милиона евра, колико су, испоставило се, коштали само грађевински радови, а онда је још 120 милиона евра уложено у опрему.

„Али, дошла нам је опрема као из васионског брода у КЦС. Изгурали смо то и направили нешто добро, не само споменик за будућност, већ нешто што ће бити од користи з све грађане. Тако ћемо ускоро урадити и у Крагујевцу“, рекао је Вучић.

Од данас нови иновативни лекови за све грађане

Председник  Вучић рекао је да грађани од данас могу да користе нове иновативне лекове, у коју је држава уложила највише до сада – 56 милиона евра.

„Од данас имате нове иновативне лекове и за дијабетес, хепатитис C и за рак дојке и црева… То су најбоји лекови који постоје у свету и најскупљи и биће допступни сви нашим грађанима“, рекао је Вучић.

На питање портала Нова када ће у Клиничком центру Србије бити реализовано најављено запошљавање нових лекара специјалиста и да ли имамо капацитете за то, Вучић је рекао ће ускоро бити запослено 400 људи.

„Имамо капацитете и пре свега се ослањамо на нову радну снагу, на најбоље на факултетима и то ће већ за неки дан бити објављено – ко је та нова снага која ће ту да ради. Ни у једној области немамо толики број повратника као у здраству, ни лекара нити медицинских сестара, по први пут чак и из најразвијенијих европских земаља који желе да се врате у земљу“, рекао је Вучић.

Каже да је држава у здравственом сектору највише подигла примања и да ће бити настављена та политика.

„Огромна су наша издавања у здравству. Током пандемије смо уложили више од три милијарде. И са поносом истичем чињеницу да од данас, пошто је понедељак, имате нове иновативне лекове“, рекао је Вучић.

Каже да ће за пет или шест дана нови КЦС почети да прима прве пацијенте.

Председник је додао да је свакако остало да се ураде још неке ствари, на пример, да се изгради још паркинг места поред постојећих 640 и друго.

ТопПрес/ Извор: Танјуг