Србија је започела израду Националне стратегије о безбедности саобраћаја у периоду од 2022.-2030. године, чије је основни циљ смањење броја жртава у саобраћају и смањење последица саобраћајних несрећа, изјавио је данас в.д. директора Агенције за безбедност саобраћаја Душко Пешић.

Он каже да ће Национална стратегија пратити препоруке УН, Светске здравствене организације (СЗО), других важних субјеката на нивоу Европе, али и законске документе како наше тако и међународне. „Препорука СЗО је да се број погинулих и повређених 2030. смањи за 50 одсто у односу на 2020. годину, тако да ће у том правцу ићи и Национална стратегија о безбедности саобраћаја Србије“, поручио је Пешић.

Он је нагласио да ће кључни стубови стратегије бити управљање безбедности саобраћаја, безбеднији путеви, безбеднија возила, безбеднији учесници и деловање хитних служби након саобраћајне незгоде.

„Пробаћемо да активности на тим стубовима значајно унапредимо у односу на претходну стратегију, да прецизно дефинишемо циљеве. Циљеви ће се огледати у смањењу броја погинулих, смањивању последица саобраћајних несрећа“, истакао је Пешић.

Како је навео, у изради стратегије учествоваће више од 40 најважнијих субјеката у области безбедности саобраћаја, а међу њима и велики број министарстава, институција и стручњака.

„Дефинисали смо рокове, нацрт стратегије очекујемо крајем године, а до краја јануара 2022. и Националну стратегију, као и Акциони план за период од три године“, рекао је Пешић.

Носилац посла израде Националне стратегије о безбедности саобраћаја је Агенција за безбедност саобраћаја. Формирана је Радна група која је данас одржала свој први састанак о изради нове националне стратегије.

ТопПрес/ Извор: Танјуг